La tardor arriba amb una gran varietat de productes de temporada que omplen els mercats dels colors càlids típics d'aquesta època i sabors intensos. Les carabasses, el moniato o l'api són algunes de les hortalisses d'aquesta temporada, mentre que, de fruita, predomina el raïm, la poma i la pera.
Perquè pugueu gaudir d'aquests productes en el seu millor moment, us portem un menú de tardor fet amb les hortalisses i les fruites de temporada. Un menú per poder gaudir en família que agradarà tant a les criatures com als adults.
Crema de carabassa, moniato i pastanaga
Començarem el menú de tardor amb una crema suau i reconfortant. Es tracta d'un puré de carabassa, moniato i pastanaga que concentra els sabors dolços i característics de la tardor. A més, les pipes de carabassa hi aporten un toc cruixen que fa que aquest plat sigui perfecte.
Ingredients (per a quatre persones):
- 500 g de carabassa
- 2 moniatos petits
- 2 pastanagues
- 1 ceba
- 1 litre d'aigua
- Pipes de carabassa
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
- Pebre
Preparació:
- Netegeu bé totes les hortalisses.
- Peleu i talleu a daus la carabassa, els dos moniatos, les dues pastanagues i la ceba.
- Sofregiu la ceba amb un raig d'oli en una olla.
- Afegiu la resta de verdures a l'olla i sofregiu-ho tot durant un minut aproximadament.
- Cobriu les verdures amb el litre d'aigua i coeu-ho durant 25 minuts, fins que les verdures estiguin tendres.
- Tritureu-ho tot fins que obtingueu una crema homogènia i fina. Afegiu sal i pebre i remeneu-ho de nou.
- Serviu-ho amb les pipes de carabassa per sobre.
Llom de porc amb verdures a la planxa i salsa de mostassa
De segon, proposem un plat equilibrat i saborós: llom de porc a la planxa acompanyat de verdures amb salsa de mostassa. Un plat lleuger, però gustós, acompanyat d’un saltat de verdures de temporada que aporta color i frescor al conjunt. Tot i que hem escollit unes hortalisses concretes, cal tenir en compte que també podeu fer el saltat amb altres de temporada, com ara bleda o coliflor.

- Llom a la planxa amb verdures al gust
Ingredients (per a quatre persones):
- 8 talls de llom de porc
- 1 carabassó
- 1 albergínia
- 1 bròquil
- 2 cullerades de mostassa
- 1 ceba petita
- 200 ml de llet evaporada o nata
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
- Pebre
- Sucre
Preparació:
- Netegeu bé totes les hortalisses.
- Talleu el carabassó i l'albergínia a daus, i separeu el bròquil en floretes.
- Salteu les verdures en una paella amb oli d'oliva durant uns 10 minuts, aproximadament. Afegiu-hi sal i pebre. Haurien de quedar cuites i cruixents alhora.
- Paral·lelament, feu els vuit talls de llom de porc a la planxa amb una mica de sal i pebre.
- D'altra banda, per fer la salsa de mostassa, comenceu pelant i picant la ceba, i sofregiu-la en una paella amb un raig d'oli. Cuineu-la fins que estigui tendra i transparent.
- Afegiu-hi la mostassa i la llet -o nata- i remeneu uns segons. Després, deixeu-ho coure a foc suau durant uns tres o quatre minuts. Salpebreu al gust i tritureu si us agrada la textura més fina.
- Serviu la carn amb el saltat d'hortalisses com a guarnició i afegiu-hi la salsa per sobre.
Codony confitat amb iogurt
I per acabar, unes postres que combinen tradició i senzillesa. El codony, cuit lentament fins a quedar tendre i perfumat, maridat amb la cremositat del iogurt per oferir un final lleuger i dolç alhora.

- El codony és una de les fruites de la tardor
Ingredients (per a quatre persones):
- 2 codonys
- 2 cullerades de sucre
- 1 branca de canyella
- 4 iogurts naturals
- Fruits secs (opcional)
Preparació:
- Netegeu i peleu els codonys. Traieu-ne les llavors i talleu-los a daus.
- Poseu els codonys en un cassó amb l'aigua justa que serveixi per cobrir-los i afegiu-hi el sucre i la canyella.
- Coeu a foc suau entre 30 i 40 minuts, fins que el codony estigui tou i confitat.
- Deixeu refredar el codony.
- Serviu el iogurt en bols i afegeix-hi els daus de codony. Podeu afegir-hi algun fruit sec a sobre, al vostre gust.