A l’estat espanyol, mentre sis milions de persones pateixen pobresa alimentària, es llancen més de 1.125 milions de quilos de menjar a l’any. Aquesta dicotomia és un dels motius que va dur al Govern a l’elaboració de la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, publicada aquest abril.
La nova normativa catalana recull mesures per evitar que els aliments aptes per al consum vagin a parar a les escombraries i obliga algunes empreses a dissenyar plans de prevenció, a més de promocionar la donació del menjar sobrant, amb multes per les què no ho compleixin de fins a 500.000 euros. Aquestes iniciatives tenen l’objectiu de reduir a la meitat el malbaratament de menjar l’any 2030, que actualment és de 23,59 quilos anuals per persona.
En conseqüència, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació implementarà un projecte pilot en deu escoles de Catalunya per reduir en un 15% el malbaratament alimentari als menjadors. Es tracta del projecte europeu Gustos, que es desenvolupa conjuntament amb el País Basc i està finançat per l’Agència Executiva Europea de Salut i Digital (HaDEA), segons ha informat aquest dimecres la Generalitat en un comunicat.
El procediment consistirà en la implementació d’una eina digital que quantifica i monitora el menjar que es descarta. El projecte pilot s’engegarà aquest pròxim mes d’octubre i funcionarà fins al juny de 2026. Les conclusions extretes serviran perquè el curs vinent, és a dir, el curs 2026-2027 puguin desenvolupar-se sessions obertes pedagògiques i gastronòmiques per a les escoles que estiguin interessades a aplicar aquestes pràctiques als seus menjadors.