Els centres educatius catalans han informat el Departament d'Educació que han detectat 1.333 possibles casos d'assetjament escolar des de l'inici del curs 2024-2025. Així ho ha avançat Catalunya Ràdio aquest 2 de maig, Dia mundial contra l'assetjament escolar, ara que el Govern ha implementat l'obligatorietat de registrar totes les situacions de violència que identifiquen i quines actuacions duen a terme per combatre-les. Amb tot, això permet xifrar de manera més exacta la situació al país.
No es tracta de casos aïllats, sinó d'aquelles situacions que es mantenen en el temps. Quan un centre en detecta, ha de recollir-lo i implementar mesures per pal·liar-lo. Per això, escoles, famílies i alumnes disposen del servei d'assessorament d'Educació, la unitat de suport a l'alumnat en situació de violència (USAV). Per posar-s'hi en contacte, es pot trucar al telèfon 900923098 o escriure un correu a usav.educacio@gencat.cat.
La coordinadora d'aquesta unitat, Neus Folguera, explica a 3Cat que la majoria de les trucades que reben són de centres que s'han vist desbordats per una situació de violència, si bé també reben petició d'ajuda de les famílies. Llavors es posen en contacte amb les direccions dels centres per revisar què s'ha fet i veure si hi ha marge de millora en les actuacions i s'acompanya tant l'escola com la família. Així, durant el 2024, la USAV va rebre 7.166 trucades i atén 2.060 casos. Amb tot, el nou Registre de Violències contra l'Alumnat indica per primera vegada que la incidència del bullying a Catalunya.