Com prevenir infeccions si dones el biberó

Consells de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària per preparar la llet, pas a pas

Publicat el 09 de maig de 2023 a les 07:30
Actualitzat el 15 de juny de 2023 a les 09:28
[inicicentrareport]La lactància materna és la forma més natural d'alimentar el nadó. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els nadons siguin alimentats exclusivament amb el pit durant els sis primers mesos de vida i, a partir de llavors, en combinació amb l'alimentació complementària almenys fins als dos anys d'edat.

Els estudis proven que d'aquesta manera les criatures assoleixen un creixement, un desenvolupament i una salut òptims, a més d'aportar beneficis per a les mares.

En ocasions, però, això no és possible i per aquests casos hi ha a disposició les fórmules infantils que estan especialment adaptades i proporcionen els nutrients necessaris per garantir una adequada nutrició i desenvolupament de l'infant.

Tot i que en el procés de fabricació de les fórmules infantils en pols s'aplica un tractament tèrmic, no es pot considerar que siguin estèrils, perquè no s'hi efectua una esterilització final i, ocasionalment, poden contenir microorganismes en petites quantitats.

A més, es poden contaminar amb una preparació incorrecta. Per això, i tenint en compte que el sistema immunitari del lactant està encara en desenvolupament i és més susceptible a les infeccions, és important seguir una bona higiene durant el procés.

A continuació, t'acostem alguns consells de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària:

Abans de començar...

[GotaVerdaPle] Assegura't que les teves mans i la superfície de treball estan netes.
[GotaVerdaPle] Agafa un biberó net o esterilitzat.
[GotaVerdaPle] Prepara el biberó de nou per a cada presa i dona-li de seguida.
[GotaVerdaPle] No guardis la llet sobrant, la llet reconstituïda és un medi ideal per a la multiplicació de bacteris patògens.

[noticia]1301[/noticia]
Hi ha dos mètodes per preparar biberons, amb aigua calenta i aigua freda.

Amb aigua calenta:

[GotaVerdaPle] Escalfa l'aigua fins que comenci a bullir. 
[GotaVerdaPle] Immediatament, aboca l'aigua necessària al biberó, utilitzant les marques de mesura impreses, i espera durant 3 minuts, però no més. Aquest temps permet que la temperatura de l'aigua baixi fins a 70°C. L'aigua a 70°C és prou calenta per destruir els bacteris que pugui haver-hi a la llet en pols.
[GotaVerdaPle] Afegeix la quantitat de llet en pols necessària seguint les instruccions de/la pediatre/a. Utilitza sempre el dosificador de l'envàs.
[GotaVerdaPle] Omple el dosificador amb la llet en pols, i enrasa'l per eliminar-ne l'excés sobrant.
[GotaVerdaPle] Tanca immediatament l'envàs per a protegir el producte.
[GotaVerdaPle] Refreda el biberó fins a la temperatura corporal a sota de l'aixeta.
[GotaVerdaPle] Eixuga'l amb un drap net i dóna-li de seguida.
[GotaVerdaPle] Rebutja la llet que el nadó no hagi pres en dues hores. No la guardis mai per a la presa següent.

Amb aigua freda:

[GotaVerdaPle]​Omple el biberó amb aigua freda (20º o menys).
[GotaVerdaPle] Afegeix la quantitat de llet en pols necessària seguint les instruccions de/la pediatre/a. Utilitza sempre el dosificador de l'envàs.
[GotaVerdaPle] Omple el dosificador amb la llet en pols, i enrasa'l per eliminar-ne l'excés sobrant.
[GotaVerdaPle] Tanca immediatament l'envàs per a protegir el producte.
[GotaVerdaPle] Tanca el biberó. 
[GotaVerdaPle] Agita'l per desfer els grumolls.
[GotaVerdaPle] Dona el biberó immediatament al nadó.
[GotaVerdaPle] Rebutja la llet que no hagi pres en dues hores. No la guardis mai per a la presa següent.

[noticia]1300[/noticia]
Quan estiguis fora de casa...

Quan estiguis de viatge, de compres o al parc pots portar biberons plens només amb aigua. Quan l’hagis de preparar afegeix la llet en pols i dóna-l’hi a temperatura ambient immediatament.

Durant la nit...

Prepara sempre el biberó al mateix moment. No utilitzis escalfabiberons, ja que mantenir la llet tèbia afavoreix el creixement de microorganismes patògens.
[ficentrareport]