Els peixos més segurs del mercat per a infants i embarassades

Us expliquem quines són les 13 espècies que contenen menys mercuri

Publicat el 22 de novembre de 2025 a les 09:00

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat més de 1.300 exemplars de 58 espècies de peix i marisc de consum humà que estaven a la venda a mercats de Catalunya (Ametlla de Mar i l'Ampolla), la resta de l'Estat (Menorca, Mallorca, Eivissa i Alacant), Itàlia (Gènova, Civitavecchia, Alguer) i França (Marsella).

El treball, publicat a la revista Environmental Pollution, sosté que de totes elles, els exemplars de 13 espècies sempre presentaven concentracions de mercuri per sota de les recomanades com a segures per la Unió Europea (UE). 

El mercuri és un element tòxic que perjudica els ronyons, pulmons i el sistema cardiovascular i nerviós, sobretot en dones embarassades i població infantil.

A causa de les seves propietats fisicoquímiques, es pot transportar a llargues distàncies i dipositar-se en ecosistemes aquàtics, on és absorbit per peixos i altres organismes.

La majoria del mercuri que és ingerit per la població humana prové, precisament, del consum de peix i marisc. Els resultats mostren que els exemplars de 13 de les 58 espècies analitzades sempre tenen nivells de mercuri per sota dels límits recomanats per la Unió Europea:

Sardina, seitó, mare de lluç, caramel (o gerret), besuc, orada, raors, moll de roca, serrà, escorball, salpa, llampuga i calamar.

Segons els autors, les autoritats sanitàries haurien de prestar especial atenció a les espècies de peix i marisc amb els nivells de mercuri més elevats i fer les recomanacions sanitàries preventives adequades, especialment per a les dones embarassades i els nens.