Refrescant i plena de nutrients beneficiosos per la salut, la fruita no pot faltar a la dieta dels infants. Encara més, n’han de menjar diverses racions al dia per gaudir de tots els seus beneficis.
La fruita i les hortalisses els donen l’energia que necessiten per viure aventures cada dia i fer tot allò que més els agrada: saltar, córrer, jugar, aprendre coses noves... Però no sempre aconseguim que mengin les racions que es recomanen al dia.
Conscient del paper tan important de la fruita i les hortalisses dins d'una alimentació variada i saludable, la Generalitat de Catalunya du a terme una campanya per incentivar-ne el consum entre els nens i nenes.
Per què és important que les criatures mengin fruita i hortalisses
La fruita i les hortalisses són part essencial de la dieta mediterrània, un tipus d’alimentació que, d’acord amb nombroses investigacions, és dels més saludables del món.
Diversos estudis han demostrat els beneficis de menjar 5 racions de fruites i hortalisses al dia, 3 de fruita i 2 d'hortalisses. Amb aquesta quantitat, garantim una bona aportació de vitamines, minerals i fibra.
Per ració de fruita s’entén:
- Una peça mitjana (una poma, una pera, una taronja, un préssec...)
- Un bol de cireres, maduixes, etc.
- Un o dos talls de síndria, meló, pinya, etc.
Pel que fa a les hortalisses, una ració és:
- Un plat de verdura cuita, mongeta tendra, espinacs, crema de carbassó, minestra, etc.
- Un o dos tomàquets amanits, etc.
- Un plat d’amanida variada, etc.
La fruita es pot menjar tant amb pell com sense, però cal rentar-la bé sota un raig d’aigua just abans de consumir-la per eliminar els bacteris o qualsevol residu que pugui tenir. També cal rentar bé les hortalisses, en especial aquelles que es menjaran crues.
5 trucs perquè els nens i nenes mengin més fruita
Dolça i refrescant, la fruita agrada als nens, però a vegades els costa consumir les 3 racions recomanades al dia. Què podem fer per incentivar-ne el consum? Aquests 5 trucs poden ser molt útils perquè la trobin encara més atractiva:
- Oferir-la tallada: als nens i nenes els hi pot fer mandra menjar la fruita quan és sencera i una forma de fer que la mengin més fàcilment és posar-la en un plat pelada i tallada a trossos que només hagin de punxar.
- Broquetes de fruita: una presentació que els farà gràcia i que permet combinar diferents fruites. A l’estiu podeu fer broquetes de meló i síndria, o de préssec i pera.
- Macedònia de fruita: és una altra forma d’oferir-los la fruita tallada i que permet combinar diverses fruites. Una bona idea per aprofitar aquelles fruites madures que potser no tenen bon aspecte, però estan molt bones.
- Sucs: sempre és millor oferir la fruita sencera, perquè en esprémer-la perd gran part de la seva fibra, que ajuda a regular l'absorció del sucre. Així i tot, ocasionalment els podeu oferir un suc.
- Polos casolans: a l’estiu, fer polos de fruita és una magnífica forma de què els infants es refresquin menjant sa, a més d’una activitat en la qual poden participar i divertir-se. Només cal triturar les fruites que més els agradin (se’n poden barrejar algunes), posar-les en motlles i cap al congelador.
Cal recordar que la fruita no només s’ha de menjar com a postres, es pot consumir també abans o després dels àpats, en esmorzars, berenars... De fet, hi ha moltes fruites que es poden portar fàcilment en una carmanyola per menjar-les fora de casa. Les que millor aguanten són aquelles que, un cop collides no continuen madurant (les no climatèriques), com les cireres, els gerds, les mores, les pinyes, els nabius, les maduixes o les taronges.
I les hortalisses?
Les hortalisses han de ser presents a cada àpat i cal planificar bé els menús i la compra per tal que no en faltin. Perquè els infants no s'avorreixin convé anar variant les hortalisses i alternant entre preparacions crues (com amanides, gaspatxo, etc.) i cuites (bullida, al vapor, saltada, al forn, al microones, en cremes i purés, etc.).
Hi ha infinitat de formes d'incorporar les verdures als menús: poden ser l'ingredient principal del primer plat (per exemple, una crema de carbassó o bròquil gratinat), l'acompanyament del primer plat (en una paella d’arròs o llenties guisades amb verdures, per exemple) o del segon (pollastre guisat amb porro i pastanaga, filet de lluç al forn amb ceba...) o la guarnició (per exemple, enciam i tomàquet). També poden ser-hi presents en forma de salsa, sofregit o samfaina.
Fruita i hortalisses: de temporada i de proximitat
A l’hora d’escollir la fruita i les hortalisses, és important que siguin de temporada i de proximitat per diversos motius:
- Més nutrients i millor sabor: la fruita i les hortalisses de temporada es cullen en el seu punt òptim i quan arriben a nosaltres conserven tots els seus nutrients. A més, la natura ens ofereix el que necessitem en cada moment, per exemple, fruites més aquoses a l’estiu.
- Menys impacte mediambiental: la fruita i les hortalisses de proximitat necessiten menys transport i refrigeració amb el qual la seva empremta de carboni és molt menor.
- Suport als pagesos locals: comprant fruita i hortalisses de proximitat i de temporada ajudem a preservar els conreus tradicionals i a què els productors locals puguin prosperar.
Catalunya és líder en l'àmbit mundial pel que fa a la gastronomia, la cultura alimentària, l'educació per la salut, la sostenibilitat i la innovació gastronòmica i aquest any 2025 ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia (CRMG).
La campanya “A l'escola i a casa, prendre fruites i hortalisses, m'agrada” impulsada per la Generalitat de Catalunya per fomentar el consum de fruita i verdura entre els infants és una iniciativa de la Unió Europea amb l'acció conjunta del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Està cofinançada per la Unió Europea i consta de programes escolars per distribuir gratuïtament fruita i verdura fresca als centres, així com tallers i visites complementàries per donar a conèixer els seus beneficis.