A l’hora de cuinar, convé optar pels productes de temporada i de proximitat per assegurar un millor sabor i un valor nutricional més alt.
Les fruites i hortalisses de temporada es cullen en el seu millor moment, el que significa que conserven més vitamines, minerals i antioxidants que les que s’emmagatzemen durant períodes de temps llargs o es transporten a grans distàncies. Maduren i es cullen de manera natural en el seu punt àlgid, el que dona com a resultat un millor sabor, textura i aroma.
Us proposem un menú d’estiu amb hortalisses i fruites de temporada per a tota la família que agradarà tant a les criatures com als adults. Fins i tot els nens i nenes us poden ajudar a netejar i preparar els ingredients. ¿Us animeu a fer-lo?
Gaspatxo amb nectarina
El gaspatxo és una recepta molt refrescant per l’estiu. En aquest cas hi afegirem una mica de nectarina, una fruita que està en plena temporada a l’estiu i que li donarà un punt de dolçor.
Ingredients (per a 4 persones):
- 750 g de tomàquet pera
- 1 nectarina madura
- ½ cogombre
- ½ ceba petita
- ½ pebrot vermell
- ½ pebrot verd italià
- Oli d’oliva verge extra
- Vinagre de poma
- Sal
Preparació:
- Netegeu bé totes les hortalisses i la nectarina.
- Peleu els tomàquets (els podeu escaldar uns segons en aigua bullent perquè la pell surti més fàcilment) i la nectarina.
- Trossegeu els tomàquets, la nectarina, el cogombre i els pebrots (els hi heu de treure també les llavors) i afegiu-ho tot dins una olla amb oli, sal i una cullerada de vinagre de poma.
- Tritureu-ho bé amb la batedora de mà fins que obtingueu una textura suau. Si voleu que quedi més líquid, podeu afegir-hi una mica d’aigua freda.
- Guardeu el gaspatxo a la nevera com a mínim una hora perquè es refredi.
Si als vostres fills o filles no els agrada trobar-hi grumolls, podeu passar el gaspatxo per un colador perquè quedi més fi.
Sardines amb escalivada
Les sardines són un dels peixos estrella de l’estiu, l’únic problema a l’hora d’oferir-les a les criatures són les espines. Podeu demanar a la peixateria que us les netegin o preparin a filets, perquè sigui més fàcil eliminar-les.
L’escalivada és un acompanyament ple de vitamines que té l’avantatge que es pot preparar abans i guardar-lo a la nevera un parell de dies per acompanyar els plats.
Ingredients (per a 4 persones):
Per les sardines:
- 16 filets de sardina (nets i sense espines)
- Oli d'oliva verge extra
- Suc de llimona
- Sal al gust
Per a l'escalivada:
- 1 pebrot vermell
- 1 albergínia
- 1 ceba dolça
- Oli d'oliva
- Sal
Preparació:
- Per fer l’escalivada, escalfeu el forn a 180 °C. Netegeu el pebrot i l’albergínia i talleu-los per la meitat. Talleu també la ceba a trossos. Col·loqueu totes les hortalisses a una safata folrada amb paper de forn, ruixeu-les amb oli i sal, i fornegeu-les uns 30-40 minuts, fins que estiguin tendres. Retireu-les del forn, deixeu que es refredin, retireu la pell del pebrot i l’albergínia i talleu-les a tires.
- Netegeu bé els filets de sardina per eliminar totes les espines.
- Col·loqueu-les en una safata folrada amb paper de forn pintat amb una mica d’oli. Afegiu un xorro d’oli d’oliva, una miqueta de sal i suc de llimona, i fornegeu-les durant uns 10 minuts.
Per servir-les, col·loqueu l'escalivada com a base i a sobre els filets de sardina. Podeu esmicolar les sardines per assegurar-vos que no tenen espines.
Macedònia de fruites d'estiu
L’estiu ens regala moltes fruites delicioses. Si en teniu algunes per la cuina que estan molt madures o tenen un petit cop, podeu fer-les servir per fer una macedònia. Aquí teniu una repta de macedònia d’estiu que podeu adaptar incloent-hi les fruites que tingueu per casa.
Ingredients:
- ½ síndria petita
- ½ meló petit
- 2 préssecs o nectarines
- 1 plàtan
- Suc d'1 taronja
Preparació:
- Netegeu, peleu i talleu totes les fruites a trossos petits (que siguin fàcils de menjar). Guardeu la closca de la síndria per servir la macedònia dins.
- Introduïu la fruita tallada en un bol gran amb el suc de taronja i barregeu-ho.
- Col·loqueu-ho a la nevera almenys 30 minuts perquè es refredi i es barregin els sabors. L’ideal és preparar-la just abans de seure a taula perquè a l’hora de les postres estigui ben fresca.
- Podeu presentar la macedònia dins la síndria (com si fos un bol) i servir-la en gotets o bols petits.