[inicicentrareport]Que a la majoria dels nens i nenes els hi apassioni el dolç i rebutgin les verdures no és casual, hi ha una explicació biològica al darrere. Molts verins naturals tenen un gust amarg, és per això que el nostre cervell, a les etapes inicials de la vida, genera senyals de rebuig per evitar-los i allargar la supervivència.
El gust dolç, en canvi, genera sensacions de plaer i satisfacció a curt termini. No per això hem de pensar que els infants necessiten sucre per viure i mantenir-los allunyats d’aliments tan nutritius com les verdures.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir un mínim de cinc racions de fruites i verdures al dia, l’evidència científica assegura que redueix el risc de desenvolupar diferents malalties cròniques.
A més, durant l’etapa escolar és quan més nutritiva hauria de ser la dieta, ja que els infants es troben en un període de desenvolupament físic i cognitiu. Tot i aquestes recomanacions, moltes famílies es troben amb el repte d'aconseguir que la mainada accepti aliments verds, taronges i vermells al seu plat.
Cal mantenir la calma, omplir els dipòsits de paciència i seguir estratègies per a educar el seu paladar que podem implementar a casa des que iniciem l’alimentació complementària.
[GotaVerdaPle] Fuig del format puré i diversifica sempre que puguis. Que un dia ens diguin que no els agrada l’albergínia, cal interpretar que no els agrada d’aquella manera, i no fer-la desaparèixer de la seva dieta per sempre. Acceptem i respectem els seus gustos i preferències, però cal cuinar-la i presentar-la de diferents maneres, segur que trobem opcions per a sorprendre’ls i que els agradi. Hem d’intentar no caure en l’error de cuinar sempre les verdures en format puré o bullides i servides al costat d’una patata. Podem ratllar-les, marinar-les, punxar-les en una broqueta o servir-les dins d’un motlle de magdalenes en comptes del plat convencional.
[GotaVerdaPle] I si experimentem amb les verdures? Les coses noves generen por, desconfiança i rebuig, travessar un període d’exploració i experimentació permet guanyar confiança i curiositat. La cuina és l'eina que ens permet jugar, conèixer, manipular i tastar. En aquesta línia, The Playcook Kids ha creat un projecte d'educació nutricional, desenvolupat per nutricionistes i xefs, per empoderar a nens i nenes perquè triïn alimentar-se de manera saludable a través de la cuina, amb una metodologia experiencial, divertida i dinàmica.
"La nostra experiència com a professionals de la nutrició ens ha donat l'oportunitat de veure que treballar l'alimentació a través de discursos i imposicions no és efectiu, als infants no els interessen. Els nens i nenes busquen experimentar, viure el que els envolta en primera persona i des del joc i el lleure és quan despertem la seva curiositat", explica Cristina González-Campins, coordinadora de The Playcook Kids.
"La cuina és el canal més efectiu perquè arribin a adherir-se a patrons alimentaris més nutritius, i aquesta és la missió de les nostres activitats: casals d'estiu, extraescolars i assessories a docents, monitoratge i famílies".

[GotaVerdaPle] Normalitza el consum de verdura. La verdura no ha de ser el primer plat de l’escola i dels “dimarts”. Cal que la verdura estigui present com a mínim, a dos dels àpats diaris. L’exposició reiterada i l’exemple, que vegin que nosaltres també les mengem i les gaudim, és clau per a normalitzar i acceptar el seu consum.
[GotaVerdaPle] A casa, mengeu productes de temporada i proximitat? La natura hauria de determinar, en certa manera, la nostra dieta. Ensenyar als nens i nenes a consumir aliments de temporada i proximitat afavoreix l’adhesió a dietes més nutritives i sostenibles amb el medi ambient, el que facilment es convertirà en un estil de vida quan siguin adults.
[GotaVerdaPle] Petites quantitats i combinades amb aliments que els agradin. Quan introduïm una verdura nova a la taula familiar, pot ajudar a fer que sigui ben rebuda el fet de servir-ne poca quantitat i acompanyar-la d’aliments ja acceptats i que formin part de la seva llista de “preferits”. El repte ha de ser que ho tastin i que ho mengin perquè volen, amb autonomia, no pas que acabin la ració.
[GotaVerdaPle] Anima sense obligar, pressionar ni coaccionar. La metodologia de The Playcook Kids aposta per projectar una nova versió d’alimentar als infants, més respectuosa, conscient i amable. Han de ser els nens i nenes els que triïn aliments nutritius perquè els sorprèn, els emociona i són conscients del valor que els aporta. “Hem d’enterrar les dietes restrictives i apostar per uns hàbits alimentaris constructius, que no restringeixen cap producte ni aliment sinó que desplacen, la major part del temps, aquells que són poc o gens nutritius”, explica González-Campins.