Els infants obesos superen els desnodrits al món per primera vegada

L'obesitat ha passat d'un 3% a un 9,4% des del 2000 i l'organització assenyala els productes ultraprocessats

Publicat el 10 de setembre de 2025 a les 08:38

UNICEF ha publicat un nou informe on adverteix que l'obesitat s'ha convertit aquest any en la forma més predominant de mala nutrició, per sobre de la desnutrició. Actualment, l'obesitat afecta 188 milions de nens i nenes en edat escolar i adolescents, un de cada deu, i els exposa a malalties que poden ser mortals. 

Segons l'informe Alimentant el negoci: Com els entorns alimentaris posen en perill el benestar de la infància, que es basa en dades recopilades en més de 190 països, la prevalença del baix pes entre els nens i nenes de 5 a 19 anys s'ha reduït des de l'any 2000 i ha passat de prop del 13% al 9, 3%, mentre que la prevalença d'obesitat ha augmentat d'un 3% a un 9,4%. Actualment, l'obesitat supera el baix pes a totes les regions del món, excepte a l'Àfrica Subsahariana i l'Àsia Meridional.  

A més, molts països amb rendes altes continuen presentant elevats nivells d'obesitat. Per exemple, a Xile, 27% dels nens, nenes i adolescents d'entre 5 i 19 anys pateixen obesitat, i aquesta xifra arriba al 21% als Estats Units i als Emirats Àrabs. 

"Quan parlem de mala nutrició, ja no ens referim només als nens i nenes amb baix pes", ha declarat Catherine Russell, directora executiva d'UNICEF. "L'obesitat és un problema cada vegada més alarmant que pot tenir conseqüències negatives per a la salut i el desenvolupament de la infància. Els productes ultraprocessats estan desplaçant cada cop més el consum de fruita, verdura i proteïnes, en un període de la vida en què la nutrició és essencial per al creixement, el desenvolupament cognitiu i la salut mental dels nens i nenes". 

Als països d'ingressos més baixos o mitjans, tot i que el retard del creixement i altres formes de desnutrició continuen sent un problema greu entre els menors de cinc anys, la prevalença del sobrepès i l'obesitat està augmentant entre nens i nenes en edat escolar i en adolescents. Segons les dades més recents, al món hi ha 391 milions de nens, nenes i adolescents d'entre 5 i 19 anys, és a dir, un de cada cinc amb excés de pes, i una àmplia proporció d'aquests nens i nenes ara s'inclou entre els que presenten obesitat.

L'obesitat és una forma greu de sobrepès que augmenta el risc de desenvolupar resistència a la insulina i hipertensió arterial, així com altres malalties que poden ser mortals al llarg de la vida, com ara la diabetis de tipus 2, malalties cardiovasculars i determinats tipus de càncer.  

L'informe assenyala que l'alimentació de nens i nenes no és el resultat d'una elecció personal, sinó que és determinada per entorns alimentaris no saludables on predominen els productes ultraprocessats i el menjar ràpid, que contenen altes quantitats de sucre, cereals refinats, sal, greixos no saludables i additius. Aquests productes són presents a les botigues i les escoles; alhora, la publicitat als mitjans digitals permet a la indústria d'aliments i begudes accedir fàcilment a un públic jove.

Per tal de transformar els entorns alimentaris i oferir una alimentació nutritiva a tots els nens i nenes, UNICEF insta els governs a escala global, la societat civil i els seus aliats a prendre mesures urgents per:

  • Implementar polítiques integrals i de compliment obligatori que permetin millorar els entorns alimentaris de la infància i que abastin l'etiquetatge dels aliments, restriccions a la comercialització de determinats productes, o impostos i subvencions aplicables als aliments.
  • Desenvolupar iniciatives que promoguin canvis socials i de comportament i apoderin les famílies i comunitats per tal que reclamin entorns alimentaris més saludables.
  • Prohibir el subministrament o la venda de productes ultraprocessats i impedir la publicitat i el patrocini d'aliments nocius a les escoles.
  • Establir garanties sòlides per blindar els processos normatius públics davant de la ingerència de la indústria dels aliments ultraprocessats.
  • Reforçar els programes de protecció social per eliminar la pobresa econòmica i millorar l'accés de les famílies en condicions vulnerables a una alimentació nutritiva.