Torna al consultori Torna a les consultes de Educació de 0 a 14 anys

Aida
Data: 18/08/21 09:04
Prevenir abús sexual i educació sexual
Hola,
Tinc dos nens bessons al voltant dels 6 anys i tenen molta curiositat per els seus penis i també pel de l’altre, així com els pits en dones,etc. Els intento educar amb el respecte amb les parts íntimes dels altres i dels altres cap a les seves i que aprenguin a dir no davant dels tocaments.
Em podrieu recomanar recursos per parlar amb ells tant de les parts masculines i femenines, de sexualitat com es tenen fills i també, sobretot, explicar que no està bé que els altres facin sobre el teu cos. Adequat per edats.
Gràcies!

Data: 21/09/2021 17:10

Hola Aida,

Justament vam parlar d'aquest tema amb la Júlia Sánchez Andreo, de La Ciranda, especialista en sexualitat i relacions sexoafectives per a l'article: Com i quan començar a parlar de sexualitat amb els nostres fills i filles.

Ella ens explicava que parlar de sexualitat ha de ser un fet natural des de ben petits, començant per anomenar les diferents parts del cos pel seu nom propi. Això és important perquè ells, de més grans, acabaran utilitzant un vocabulari més despectiu. La curiositat pels seus genitals acostuma a aparèixer en el moment de la retirada del bolquer, i a partir dels tres anys en qualsevol moment es pot donar l'exploració genital. En aquest moment, si ho considerem, hem d'estar preparats per poder demanar-los com se senten o com es noten, i explicar-los quins espais tenen per poder-ho fer. 

La Júlia ens explica que a casa podem treballar l'assertivitat, el "sí", el "no" i el "no ho sé". Perquè segurament la majoria de vegades respondran "no ho sé", i hem de respectar la seva resposta i assegurar-nos que altres infants també la respectin.  El consentiment implica que les persones que participen d'aquest consentiment ho entenen, la informació ha d'estar clara, s'ha d'entendre i han d'estar d'acord. Relacionalment han d'integrar el consentiment, el bon tracte, posar en valor i anunciar i assenyalar quan hi ha actituds violentes, sexistes o homòfobes, també amb els materials visuals que consumeixen.

Si en l'etapa fins als 8 anys han trobat espais per parlar-ne amb tu i has estat disponible quan t'han preguntat, segurament més endavant, encara que hi pugui haver una etapa de latència, acabaran comptant amb tu durant la preadolescència o adolescència per parlar-ne. 

Per més informació, pots consultar les xarxes socials o la web de La Ciranda.


Respost per l'Equip de Criar.cat 

Només els moderadors poden publicar-hi respostes.
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat