Anatoly Ramonov

Educació ambiental: contes per entendre i estimar la natura

Us portem un recull de 8 llibres que ajudaran els més petits a redescobrir l'entorn natural i a entendre la importància de conviure-hi en equilibri

17 de novembre de 2023 a les 07:00h
Anatoly Ramonov
Estimar la natura és conviure-hi amb respecte, apreciar el que ens ofereix i entrar-hi en sinergia. La visió antropocèntrica que ens imposa el nostre model social fa que tendim a pensar que l'ésser humà té el control. Però no és així, ni de bon tros. I no és així com ho veuen, tampoc, els infants, que se sorprenen i admiren davant una flor, una papallona o una eruga.

Tal com afirma la pedagoga i investigadora, Heike Freire, "el contacte amb la natura desperta tots els sentits en els infants, i els desperta la capacitat de sorprendre's". Així doncs, portem-los sempre que puguem a la natura, i deixem que la descobreixin a la seva manera. I per quan toqui quedar-se a casa, aquí us deixem uns quants contes que els reconnectaran amb els colors, les olors i les sensacions de l'entorn natural.


  1. "Sota la teva ombra" 
  2. "Un bosc dins meu"
  3. "Estels i formigues"
  4. "Ríos del mundo"
  5. "Historias de ríos" 
  6. "L'extraterrestre que va descobrir la biodiversitat"
  7. "La ciutat foradada"
  8. "Ahí fuera. Guía para descubrir la naturaleza"

 

1. "Sota la teva ombra" de Teresa Franquesa, amb il·lustracions de Sígrid Martínez. A partir de 3 anys.

Un arbre és molt més que un tronc amb branques i fulles. És la llar d'animals i plantes, ens fa ombra, produeix fruits i llavors, ens regala vida… Un conte amb solapes gegants que amaguen la gran riquesa que ens regalen els arbres i que ens ensenya a estimar-los i valorar-los. I inclou unes instruccions pas a pas per plantar el teu propi arbre.

2. "Un bosc dins meu" de Deborah Underwood, amb il·lustracions de Cindy Derby. A partir de 4 anys.

 
Amb un text molt breu, però evocador i poètic, i unes aquarel·les càlides i vaporoses, aquest conte ens transmet els colors, les olors i les sensacions que percebem quan som al bosc, i que després ens enduem amb nosaltres a casa. L'observació de la llum del sol entrant per la finestra, de la fusta de la cadira on seiem o de l'olor de pa calent, incita els més petits a identificar-se amb el món natural i els transmet la importància de l'equilibri dels ecosistemes.


3. "Estels i formigues" de Sebastià Serra. A partir de 4 anys.


Filat amb frases amb rima, aquest conte ens convida a descobrir la bellesa de les petites coses. Des de la formiga fins al cel nocturn, la història ens fa prendre consciència de la sort que tenim de formar part d'un univers on tot està connectat. 


4. "Ríos del mundo" de Volker Mehnert, amb il·lustracions de Martin Haake. A partir de 6 anys.


Els rius deixen empremta, tant en el paisatge i el terreny com en les persones que viuen a la seva vora. Des del principi dels temps, han actuat de frontera política i cultural, han donat vida i han estat testimonis de la història de la humanitat. En aquest llibre es presenten 19 grans rius del món amb mapes a doble pàgina que inclouen tota mena d’informació: dades, curiositats, història, comerç, cultura… És un volum de gran format amb un gran desplegable del Nil que convida a desplegar-lo a terra i endinsar-s'hi. Va ser seleccionat com un dels 25 llibres més bonics de 2021 per la Fundació del Llibre d'Art d’Alemanya. 

5. "Historias de ríos" de Timothy Knapman, amb il·lustracions d'Irene Montano. A partir de 8 anys. 


Un preciós àlbum il·lustrat que ens portarà a conèixer cinc grans rius dels diferents continents. Gràcies a les pàgines desplegables, navegarem per tot el seu llit i observarem les il·lustracions plenes de detalls, històries, llegendes i mites. El Nil ens convida a descobrir piràmides, tombes i temples mil·lenaris; el Mississipí ens parla de batalles històriques, dinosaures i aventures en caiac; el Rin murmura cròniques de castells, tribus aguerrides i de Frankenstein; el Yangtsé evoca dracs, dimonis i dofins; mentre que l’Amazones guarda a la seva selva or i ciutats perdudes. Un acostament a la natura que ens farà reflexionar sobre la seva bellesa i la seva força. 

6. "L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat” d’Àngel Panyella, amb il·lustracions d'Aida Iglesias de Prada. A partir de 6 anys.


Aquest és un conte basat en un article científic, "El futur de la biodiversitat a la Terra", de l’investigador del CSIC, Daniel Sol. A la història, la Trunix, un ésser extraterrestre, arriba a la Terra i es fascina amb la seva biodiversitat. Juntament amb la Daniela, conversaran sobre com preservar-la. L'autor, Àngel Panyella, vol, a través d'aquesta història, acabar amb la visió antropocèntrica del món, és a dir, amb la idea que l'ésser humà és superior i que pot dominar la natura. Escriptor i activista de la natura, Panyella defensa que la natura té drets que cal respectar.

7. "La ciutat foradada" Satomi Ono i  Yoshimiro Ono. 


Surrealista i delicada, aquesta és una faula urbana sobre una ciutat on apareix un gran forat negre que s’ho empassa tot, fins i tot la brossa. Fins que un bon dia el forat comença a tancar-se i s'obren al cel petits forats (metàfora de la capa d'ozó) que comencen a tornar tot el que els habitants de la ciutat hi havien llençat. Una al·legoria amb final obert que ens adverteix que la natura ens acaba tornant tot el que li fem, i que deixa en mans del lector participar per canviar les coses i trobar solucions.

8. "Ahí fuera. Guía para descubrir la naturaleza" de Maria Ana Peixe Dias, Inés Teixeira do Rosário i Bernardo P. Carvalho. A partir de 6 anys.


Creat per un equip d'especialistes, aquest llibre pretén encuriosir els nens sobre la fauna, la flora i altres aspectes del món natural que poden ser observats en el nostre entorn. Amb referències sobre més de 100 plantes i animals, el llibre inclou una introducció a la climatologia, la geologia i l'observació del cel nocturn, així com propostes d'activitats i nombroses il·lustracions per animar tota la família a sortir de casa i descobrir les meravelles que esperen a fora. Aquest llibre va rebre el Premi “Opera Prima” de la Fira Internacional del Llibre Infantil de Bolonya 2015.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat