Annie Spratt

6 consells per a mares i pares preocupats per l'ús que fan els fills de les tecnologies

En parla l'experta en ciberseguretat Silvia Barrera

Annie Spratt
Pantalles, sí o no? És l'etern dilema, però el cert és que ja no som a temps de tenir aquest debat. El paradigma ens hi ha abocat i no podem restar-ne al marge. I sí, fa vertigen. Sobretot perquè vam néixer sense elles, vam aprendre a viure així, i ara hem de reeducar-nos i adaptar-nos a un món totalment regit per les tecnologies. Quin contrast i quina transformació tan bèstia. 

És normal que ens preocupi el com perquè, a més, criem els nostres fills i filles veient com adquireixen amb gran celeritat i facilitat l'habilitat tecnològica que nosaltres ens està costant tant d'esforç integrar. Són natives d'aquest món digital i nosaltres no.

Però tampoc podem quedar-nos només amb la preocupació de qui desconeix i pateix per les conseqüències d'aquest canvi de paradigma. Hem de ser-ne actius si volem poder-los acompanyar. Per això avui us apropem vuit consells que l'experta en ciberseguretat, SilVia Barrera, recull al seu llibre "Nuestros hijos en la red" amb l'objectiu que serveixin per donar guies als vostres fills i prevenir riscs:

Comprèn la realitat en la qual vius 

La tecnologia i els canvis socials són positius, però impliquen un període de coneixement i adaptació. Sempre s'ha tendit a demonitzar l'avenç, i limitar allò desconegut i prohibir el que no s'entén. Com no podia ser d'una altra manera, també passa amb l'ús de la xarxa i amb els dispositius mòbils. Els adults sovint lamentem el maneig imprudent que els menors fan d'Internet però el cert és que no es pot exigir un comportament prudent quan ningú els ho ha ensenyat.   

No prohibeixis, acompanya

No privis als teus fills del avenç que suposa Internet per temor a allò desconegut. La xarxa comprèn una gran quantitat d'informació útil i profitosa que ens fa evolucionar acadèmica i personalment. La privació no és una opció, però sí conèixer què hi ha darrere. 

 Estem preparats/des per educar els nostres fills? Autoavalua't 

Vivim interconnectats/des, i tanmateix seguim en la inòpia respecte a com funciona la xarxa, quins riscs comporta i com hem d'afrontar qualsevol problema. És important conèixer a fons Internet i les diverses xarxes socials. Entrar, remenar i conèixer de primera mà els recursos que fan servir les criatures. Però també conèixer a fons el teus fill o filla, a tu mateix/a i la dinàmica de la llar.

No els deixis sols quan naveguin

Es pot viure en un món digital, fins i tot envoltats de dispositius informàtics, però el control ha de començar quan se'ls dona accés a la xarxa als nostres fills i aquests poden navegar o comunicar-se amb qualsevol persona sense restriccions. Com a pares i mares, la nostra tasca és prevenir els nostres fills, ensenyar-los a navegar de forma segura i a identificar i detectar possibles situacions de risc. 

No és lícit culpar les xarxes socials dels continguts que contenen. Deixant de banda el dilema moral i jurídic de si tenen o no responsabilitat, la nostra obligació és vigilar perquè no accedeixin a aquests continguts abans del permès y que quan ho fagin seguir amb supervisió i control.

Si el deixem sol/a sense haver-li donat una sola pauta o sota certa supervisió, estarà molt exposat/da a conductes de risc. Mai hem d'oblidar que les pautes i la supervisió són necessàries no com a control, sinó com a protecció. 


Cibermón i realitat: mostra'ls la diferència

El cibermón ofereix una imatge allunyada de la realitat. Els nostres fills escullen com a models a seguir persones que han arribat a la fama ràpidament. Internet i els mitjans estan inundats de vídeos, imatges, notícies i històries de persones en situacions idíl·liques i sembla fàcil fins i tot aconseguir determinats objectius de vida. Per a tot hi ha experts/es, gurus i triomfadors/es. Però què passa quan ens enfrontem al món real, quan fem front a la cruesa del món físic i ens mostrem tal i com som? Llavors descobrim que la nostra autoestima és més baixa, que a vegades ens equivoquem, que les relacions interpersonals són complexes, etc. És important educar-nos i educar en aquestes diferències, i tenir recursos per quan ens generen problemes. 

Sigues referent i empodera els teus fills

Si no combatim la superficialitat i no fomentem des de casa i al marge de l'exposició a les xarxes la motivació, l'esforç, la constància, el respecte i la sinceritat, els nostres fills seran com manen les xarxes, amb gran influència sobre ells/es. 


 
Arxivat a:
PantallesGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres