Jasmin Sessler

Banys més igualitaris, nets i segurs

Ens en parla la Júlia Sánchez Andreo

7 de març de 2022 a les 11:00h
Jasmin Sessler
per Júlia Sánchez Andreo
"Uns banys més igualitaris serien aquells que no s'organitzen en funció de la identitat de gènere, sinó en funció dels diversos usos i necessitats. Aquells que garanteixin el respecte a la intimitat", així ens ho explica l'experta en acompanyament de les sexualitats Júlia Sánchez Andreo, de La Ciranda.

Els banys de les escoles i instituts sovint s'organitzen en funció de la identitat de gènere i, per altra banda, són espais poc néts i poc íntims. Des de La Ciranda pensen que tot això hauria de canviar per tenir banys més segurs i realment igualitaris


"Hi ha moltes nenes que se senten espiades als banys de l'escola. També alguns nens. Moltes amigues entren juntes al lavabo perquè es mantingui la porta tancada, per sentir-se més segures. Hi ha infants que ens expliquen com els seus companys els miren per dalt, per baix i inclús per algun forat de la porta", expliquen. 

Què passa si una adolescent necessita canviar-se una compresa o netejar la copa menstrual? Haurà de sortir d'amagat del bany per rentar-se les mans? Esperar a que tothom estigui a classe per gestionar la seva higiene menstrual? És quelcom que amb molts dels banys que hi ha avui i en com estan plantejats no es té en compte. 


Per altra banda, assegura, molts infants i adolescents fan un mal ús dels banys i no saben mantenir-los nets. Gran part d'aquesta problemàtica podria entendre's perquè els nois orinen de peu en vàters de seient. Per alguns embrutar es converteix en una transgressió divertida. 

Actualment no s'instal·len banys per orinar de peu als centres educatius, encara que la majoria de nens, nois i mestres homes orinen de peu. Podem canviar la manera d'orinar? Assumir realment la responsabilitat de deixar-los néts? O potser podem instal·lar un altre tipus de vàters?



Des de La Ciranda expliquen que el bany és un dels pocs espais escolars on tenim contacte amb la intimitat genital. Cal que siguin espais on sàpigues que no et molestaran, banys que permetin la intimitat i la tranquil·litat, espais nets

Igualment, sabem que molts alumnes senten que els banys escolars tampoc són adequats per defecar, no s'hi poden asseure amb tranquil·litat, la tassa del vàter no està coberta, a vegades no hi ha paper. Simplement, s'esperen a arribar a casa.

"Per tot això, és imprescindible que es revisi l'espai dels banys. Cal parlar d'higiene i responsabilitat perquè tot l'alumnat tingui unes condicions bàsiques de seguretat, higiene, neteja i intimitat", declaren. 

Quan un centres decideix no tenir lavabos diferenciats per gènere, pot ser un gran avenç pel respecte a totes les identitats i en contra del binarisme de gènere, però pot empitjorar en altres qüestions que cal tenir en compte.   

A través del programa pedagògic "Celebrem la Sexualitat" coneixen diferents centres on els banys ja no es separen per la identitat de gènere, però en alguns casos, les nenes s'han hagut d'organitzar per assegurar que almenys quedi un bany net, reservat perquè el puguin fer servir amb seguretat i intimitat. 

Així doncs, si els banys són per tot l'alumnat, el respecte, la higiene i la cura han d'estar totalment garantits. La igualtat ha de respectar la diferència per ser efectiva. Hem de fer propostes segures i equitatives per tenir cura de totes les necessitats. 

Per això, és important que els centres educatius acordin i transmetin unes normes clares per la cura de la intimitat, sobre el respecte i la seguretat, sobre l'higiene. Consignes clares, que siguin conegudes per tot l'alumnat, que es respectin i es defensin. 

Tot plegat s'hauria de revisar també amb el conjunt de la comunitat educativa. A través del programa pedagògic "Celebrem la Sexualitat" us oferim una educació afectiva i sexual integral amb perspectiva de gènere, adequada a cada etapa madurativa, per seguir-hi treballant a casa i als centres.

Trobeu més informació a la pàgina web de La Ciranda
.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat