Taryn Elliot

Colors de mocs i què indiquen

Blanc, verd, groc, vermell, negre... Hi ha mocs de tots colors i t'expliquem què significa

3 de març de 2022 a les 08:00h
Taryn Elliot
Hi ha criatures que conviuen molts mesos l'any amb els mocs. Ja sigui per virus o per al·lèrgies tenen secrecions amb molta regularitat. I és que, segons explica la pediatra Anna Estapé, una criatura de dotze mesos, per exemple, pot arribar a tenir de mitjana 8 refredats l'any.

Tenint en compte que aquests habitualment s'agrupen durant els quatre mesos d'hivern, això suposa un refredat cada quinze dies. I si duren entre 7-10 dies acaben enllaçant els quadres i és normal que tinguem la sensació que sempre estan refredats.


El color del moc ens pot donar informació de l'origen o del curs de la infecció, i per això us expliquem en què es diferencien i què ens indiquen. És important tenir present que, tal i com ens explica la pediatra María Alexandra Millán, el canvi de coloració no és un senyal d'alarma per si mateix.

Si no va associat a altres símptomes simplement és senyal del curs de la infecció, sense que això impliqui cap complicació ni requereixi consultar-ho:  


Moc transparent: es considera normal i pot ser habitual d'un refredat o d'una al·lèrgia. Aquest tipus de secreció nassal està formada per aigua amb proteïnes, anticossos i sals. 

Moc blanc: estar congestionat fa que el moc perdi el seu contingut d'aigua. es torna més espès i tèrbol, i és senyal d'un possible refredat o infecció. 



 Moc verd o groc: el color groc indica que el teu cos està treballant contra el virus o la infecció, i es torna verd quan el sistema immune entra en acció ràpida per lluitar contra la malaltia. Tenir mocs verds no és sinònim d'infecció bacteriana, i per tant no impliquen necessàriament haver d'utilitzar antibiòtic.

El color verd vol dir que els germens fa més dies que hi són presents. Si l'infant no té problema per respirar, pot expulsar els mocs i no té febre, no cal consultar cap especialista. Si fa quinze dies que té aquest tipus de moc i comença a queixar-se, per exemple de mal de cap, això pot ser un símptoma de sinusitis, i per tant seria motiu de consulta.

Moc vermell o rosat: El to rosat o els fils de sang en els mocs no són senyals d'alarma. Normalment sol ser conseqüència d'una inflamació considerable de la mucosa, que està més sensible o delicada i davant del mínim traumatisme pot sagnar. També pot passar si abusem dels rentats nasals.

Un sagnat nasal pot ser un senyal d'alarma si es manté en el temps o apareix de forma reiterada. Llavors sí que és recomanable anar al metge a fer una revisió per descartar altres patologies associades a aquest símptoma.


Moc de color cafè o taronja: pot ser indicador de sang vella o la possibilitat d'haver inhalat alguna cosa que li hagi donat aquesta coloració. 

Moc negre: senyal de possible infecció micòtica, cal consultar l'especialista.  


 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat