Danny Nee

Les traves encobertes amb les que es troben les famílies amb infants amb necessitats educatives especials

"És com voler-te donar de baixa d'una d'aquestes operadores" "És una autèntica gimcana" "He hagut d'absentar-me al meu lloc de treball per fer tots els tràmits i ni així ho he aconseguit"

11 de març de 2022 a les 07:06h
Danny Nee
L'Agueda té una filla de 15 anys que és autista, amb un 67% de discapacitat. Després de 5 mesos esperant una trucada de benestar social per la llei de dependència i d'haver fins i tot perdut dies de feina (i per tant sou) per reunir tota la documentació requerida li diuen que li han tancat l'expedient per no haver presentat els documents.

Com? Impossible! Des de Serveis Socials li confirmen que té tota la documentació al dia. "Truques al telèfon que et donen i et diuen que no saben res, truques a Drets Socials i et diuen que hi vagis d'urgència, que miraran d'atendre't. Sembla que només tinc un mes per fer la reclamació. Ja en tinc dues de posades i no crec que arribi res". El pitjor del cas és que triguen més de 3 setmanes en donar resposta, per la qual cosa s'ha de tornar a començar.


"És com estar en una roda de hàmster, una autèntica gimcana", ens explica una altra família amb un infant amb necessitats educatives especials a Criar.cat. "Si sapiguéssin el mal que fan a tota la família... el que s'estalvien amb beques ho acaben pagant amb baixes laborals per estrés, ansietat i depressió", asseguren. En el cas de les beques MEC, d'ajuda a l'alumnat amb necessitats educatives especials, en gairebé tots els casos el requisit és tenir un certificat de disminució, que per norma general, després de fer la demanda es triga un any en fer-se la valoració.

El fet que els processos no estiguin interconnectats fa que els tràmits s'eternitzin, que l'administració demani documentació per duplicat i que tot s'alenteixi.


Qui en surt perjudicat? Les famílies i les persones amb discapacitat. Qui en surt beneficiat? Les administracions, que d'aquesta manera perversa s'estalvien una important quantitat de dotacions econòmiques, segons ens asseguren fonts del Departament d'Educació.

"El fet que el certificat de disminució hagi passat a ser un requisit, cada vegada més indispensable, ha contribuït a aquest allargament de termini i a col·lapsar el sistema, ens assegura la font. 


"És una manera indirecta d'estalviar-se diners perquè menys gent ho demani, una manera de vendre que es fan coses sense recursos. La gent que ho necessita demana individualment i et diuen que no, et tiren enrere documentació o bé s'allarguen excessivament"; ens explica la font.

Totes aquestes beques són per llibres, materials, reeducacions psicològiques i pedagògiques. Durant aquest temps, i mentre no els donen les ajudes, les famílies depenen de la seva butxaca, uns costos que són variables en funció de cada cas.

Les traves encobertes en els processos d'aplicació de la llei de dependència són conegudes a tot l'Estat. En el cas de Catalunya és la Generalitat, en concret el departament de Drets Socials, qui se n'ha de fer càrrec sense cap mena de transferència de recursos addicionals.

Després de fer l'entrevista amb Criar.cat i de denunciar el seu cas a Twitter, l'Agueda ha obtingut una trucada d'Atenció al ciutadà i sembla que el seu expedient torna a estar obert


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat