Fins a quina edat és necessària la migdiada?

Fer-la massa llarga, o saltar-se-la, pot comportar conseqüències negatives com dificultat per anar a dormir o irritabilitat

per Alba Carreres / Clara Virgili
El son és un dels temes clau a la criança. No sempre és fàcil mantenir unes bones pautes de son de les criatures, i, en això, els hàbits i rutines hi tenen un paper clau. I no es tracta només de mantenir uns horaris constants per anar a dormir i llevar-se; sinó que hem de mantenir també uns horaris de menjar, de migdiades, i unes dinàmiques per preparar l'hora d'anar a dormir, com l'hora del bany o de posar-se el pijama.

Pel que fa als nadons solen fer dues migdiades: una a mig matí i l'altra després de dinar. Dinar o sopar a la mateixa hora també ajuda a regular la son, perquè d'alguna manera es donen senyals al nostre cervell d'allò que passarà a continuació.


En edat preescolar, un infant ha de dormir entre 14 i 17 hores en un dia, distribuïdes entre el son nocturn i les migdiades. Tal com ens explica el cap de la Unitat de Trastorns del Son Infantil i Juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu, Òscar Sans, "fins a l'any de vida, les criatures tenen la necessitat de fer dues migdiades". A partir de l'any poden passar a fer-ne només una, i cal mantenir-la fins als 4 o 5 anys. A partir d'aquesta edat la necessitat de migdiada ha de desaparèixer. "Si persisteix, hem de mirar què passa, ens ha de cridar l'atenció", afirma Sans.

La migdiada no hauria d'anar més enllà de les quatre de la tarda.


Així mateix, hem de procurar que la migdiada no s'endarrereixi massa: "com més tard sigui, a la tarda, més dificultats tindrà el nen o nena per anar a dormir després, a la nit". En aquest sentit, Sans recomana que "no vagi més enllà de les quatre de la tarda". 

A l'altre extrem, saltar-se la migdiada també pot comportar conseqüències negatives, que notarem sobretot en l'estat anímic de les criatures, que poden mostrar-se més actives i irritables en arribar el vespre. El que les nostres àvies anomenaven l'hora bruixa. "La pressió de son és tan gran que els fa posar-se encara més hiperactius", explica Sans. Si arriben a aquest punt "només ens queda aguantar i paciència", diu, "acabarà caient a plom. Hem d'intentar calmar-los i trobar què és el que els funciona millor. Si saps que hi ha un moment que es posa com una moto, intenta començar la teva rutina una mica abans", aconsella.

Finalment, Òscar Sans recomana també no saltar-se la migdiada tampoc el cap de setmana. "És cert que moure els horaris una hora amunt o avall el cap de setmana no passa res", afirma, "però els infants que encara estan en edat de migdiada hauríem de respectar-la, perquè és quantitat total de son que encara necessiten".  
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres