Vies verdes per fer amb criatures

Us proposem petits trams de vies verdes ideals per fer amb nens i nenes

Si voleu fer una petita ruta en bicicleta amb criatures o caminant per espais agradables i segurs, una bona opció són les vies verdes. A Catalunya n'hi ha més d'una desena que segueixen antigues vies de tren. 

Us hem sel·leccionat itineraris ben acondicionats per fer-los amb els vostres fills i us especifiquem els trams més adients segons l'excursió que vulgueu fer.

  1. Ruta del ferro i del carbó des de Ripoll
  2. Via Verda de Terra Alta
  3. Via Verda Sant Feliu de Pallerols - Amer
  4. Ruta del carrilet
  5. Via Verda de la Sèquia
  6. Via Verda del Llobregat
  7. Anell Verd Torredembarra
  8. Ruta del tren petit

Ruta del ferro i del carbó des de Ripoll, (Ripollès)

El tros de la ruta que us recomanem és el que va de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses (9 km. 12 km si és la ruta sencera fins a Ogassa). Ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Es tracta d'una ruta accessible, en paviment d'aglomerat asfàltic amb un 1% de desnivell. 

Per famílies que no estiguin tan acostumades a pedalar o caminar es pot fer la meitat del tram (des de Ripoll fins al límit amb el terme de Sant Joan, o des de Sant Joan fins al límit del terme de Ripoll). A Sant Joan de les Abadesses hi trobareu una zona de pícnic i hi ha serveis de WC a les estacions. 


Tant a l'estació de Sant Joan de les Abadesses com a la zona del Cat de Ripoll hi ha pàrquings pensats com a punts d'inici de la Via Verda. Si només voleu fer anada (i que una persona adulta faci la tornada i us reculli), és més senzill començar a Sant Joan de les Abadesses, perquè fa una mica més de baixada. 
 
 Via Verda Terra Alta (Terra Alta)

Hi ha diversos trams adaptats per anar amb criatures i fins i tot hi ha diverses empreses de lloguer de bicicleta amb cadireta infantil. Una bona opció és fer la baixada des d'Horta de Sant Joan fins a Benifallet (25 km). També és força freqüent començar a l'estació Arnes-Lledó (situada a 1km de Lledó) fins al Pinell del Brai, que són 23 quilòmetres, tots en baixada també).

Alguns dels trams són llargs (600 metres) i us recomanem portar llums a les bicicletes. Ja que hi sou, l'endemà us recomanem anar a veure les coves Meravelles (Benifallet) i creuar el riu Ebre amb l'últim pas de barca (no es permet creuar amb autocaravanes), fins a Miravet. 
 
 Via Verda de Sant Feliu de Pallerols - Amer (Girona)

La ruta d'Amer a Sant Feliu de Pallerols a Amer és un dels trams de la Via Verda que passa per la Costa Brava. Són en total uns 13,5 quilòmetres i hi ha dues opcions de sortida: Una des de l'oficina de turisme de Sant Feliu de Pallerols i fins el punt d'informació d'Amer o bé si es disposa de cotxe propi o es pacta un transfer es pot iniciar la sortida a dalt del Coll d'en Bas (fa força baixada, és més complicat i són 5,5 quilòmetres més). 

Una parada molt recomanable és a l'àrea de pícnic de Les Planes, just al costat de la Via Verda. És un tram molt familiar i recomanat per bicis adaptades o amb carretó. 

 
La ruta del carrilet (La Garrotxa)

El recorregut sencer, des d'Olot fins a les Planes, és de 23 km, és accessible i de dificultat senzilla ja que és força plana (té un desnivell de l'1,5%). El paisatge volcànic apareix a banda i banda d'aquest carril bici. Es pot fer en diversos dies i parar als municipis propers (Olot, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols i la Vall d'en Bas). 

A més, al llarg de la Ruta del Carrilet es poden realitzar altres rutes senyalitzades a peu o en bicicleta. Us recomanem el Bosc de Tosca i en concret el parc de Pedra Tosca de les Preses, on es poden observar unes parets de pedra seca extraordinàries. 

 
Via Verda de la Sèquia de Manresa (Bages)

La Sèquia, al terme municipal de Sallent, és un canal construït al s. XIC que en molts dels seus trams conserva la màgia de l'època medieval. El tram del bosc de la Sala és un dels més bonics i agradables per fer.

S'inicia al Roure Gros, un arbre immens que creix sobre el canal i després d'una passejada planera pel costat de l'aigua s'arriba a l'amfiteatre de la Sala, un espai on seure a descansar abans de seguir. Hi ha un itinerari circular des del restaurant Hotel Mas de la Sala a Sallent (11,4 km de dificultat mitjana). 


 
 
 Via Verda del Llobregat (Berguedà)

És una ruta fàcil, de 10,5 km anada i tornada ideal per fer amb família. L'itinerari comença a l'antiga colònia tèxtil de Cal Rosal i ressegueix la llera del riu seguint les antigues vies del carrilet. Pel camí hi trobareu l'ermita de Sant Quirze i finalment arribareu al pont d'en Pedret. Es pot fer també a peu amb cotxets. 
 
 Anell verd de Torredembarra a Creixell (Tarragona)

Són 5 km i mig. Pels més experimentats recomanem la segona part de la ruta (des de Creixell fins a Roda de Berà. És un traçat senzill però per pista sense asfaltar. El tram d'arribada a Creixell circula per carrers transitats. 

Porteu cantimplora, pel camí no trobareu aigua (només a l'origen, Torredembarra i destí, Creixell). També es recomana dur gorra i portar crema solar, es tracta d'un camí que a l'estiu no hi ha massa ombra). 

 
Ruta del Tren Petit (Baix Empordà)

És la Via verda que uneix Palamós i Palafrugell. Té 6 quilòmetres de recorregut i travessa els municipis de Palamós, Mont-ras i Palafrugell. La ruta esta connectada amb un carril bici que va fins a Sant Antoni de Calonge. 
 
 
Fotos: Jase Wilson, Vies Verdes de Girona (foto1), Criar.cat (foto 2), ffe.es, vias verdes (foto 6), Turisme Torredembarra(foto 7), Stella Rotger, Vies Verdes de Girona (Foto 3, 4 i 8)Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres