Cottonbro

7 llibres imprescindibles si tens fills

Aquí tens un recull de novetats editorials sobre criança i educació

21 d'abril de 2022 a les 07:00h
Cottonbro
per Irene Ramentol / Alba Carreres
Quan tens fills s'obre tot un món. Naixem sabent criar en les necessitats bàsiques, de supervivència. És, en realitat, herència de la nostra espècie. En canvi, però, no naixem sabent educar i aquest és també un paper fonamental que tenim com a mares i pares.

Ensenyem als nostres fills segons els patrons adquirits, però què passa quan assumim el repte de revisar-los i repensar-los? En la recerca de noves perspectives de criança i educació, hi ha al nostre abast literatura molt interessant i transformadora per construir el model que més ens encaixa, a nosaltres i als nostres fills.

Aquí teniu un recull de novetats que us encantaran. Us caldrà buscar estones de lectura, això sí... Que ja sabem que en la criança el temps lliure està molt cotitzat... 
 

  1. "Límits" - Míriam Tirado 
  2. "Ensenyar pensament crític" - Bell Hooks
  3. "Trenqueu en cas d'emergència" - Carla Valls
  4. "Finlàndia. Una apologia de l'educació pública del nostre país" - Manel García
  5. "Mares, pares i més" - Siri Hustvedt
  6. "Come mierda" - Julio Basulto
  7. "El valor de cuidar" - Ángeles Jové i Andrea Zambrano


"Límits" - Míriam Tirado


Quins són els límits que cal posar als fills i filles i, sobretot, com s'han de posar es una de les preocupacions de moltes famílies. El paradigma de criança tradicional, que tirava d'autoritarisme, d'arbitrarietat i del "perque ho dic jo" no serveix quan les mares i pares volem establir una relació amb els fills i filles basada en el respecte mutu i la connexió.

Tanmateix, ens falten referents i, a mes, ens trobem amb una altra dificultat: sovint no tenim clars els nostres propis límits i, sense base pròpia, fem aigües.

Aquest llibre et permetrà descobrir el perquè dels límits, i t'ajudarà, a mes, a anar dins teu per descobrir la base que et donarà estructura i claredat: els teus propis límits.

"Ensenyar pensament crític" - Bell Hooks


Si l'ensenyament és l'espai on desenvolupar el pensament crític, i l'aprenentatge és una activitat que dura tota una vida, aquest llibre aborda alguns dels problemes més urgents que hem d'afrontar avui en dia a l'hora d'educar els infants.

Imprescindible per a qualsevol persona que vegi l'educació com a pràctica de la llibertat. A més de ser un manual per trobar eines atrevides amb què enfocar l'ensenyament, també prova de capgirar-ho tot, fins i tot a nosaltres mateixos.


"Trenqueu en cas d'emergència" - Carla Valls


En aquest llibre, Carla Vall analitza de manera amena i comprensible les violències masclistes, els elements socials i individuals que ens porten a ser potencials víctimes i agressors.

L'autora ens parla de la recuperació i la reparació de les víctimes, la identificació de les necessitats i els serveis a la seva disposició, consells per a una mateixa i consells sobre que poden fer terceres persones per ajudar la víctima. En un darrer bloc, Vall tracta els reptes pendents i les apostes de futur que hem d'exigir.

Un llibre que és una bona eina de conscienciació per saber identificar i aturar violències masclistes que pateixen dones, però també noies o criatures. 

"Finlàndia. Una apologia de l'educació pública del nostre país" - Manel García


Aquest llibre és una defensa de l'educació pública. Una reacció apassionada però serena, irònica però compromesa, contra les anàlisis a la moda sobre el sistema educatiu de Catalunya. 

L'autor defensa que el sistema educatiu finlandès (públic), el nostre, és prou bo i digne. I que el professorat cansat i desconcertat que compta amb els dits els anys que falten per a la jubilació és, per sort, una minoria, i l’alumnat insalvable i maleducat, una quimera elitista i classista.

Manel García apunta també que l'oportunitat d'una educació pública, laica, gratuïta, igualitària i de qualitat per a tothom l'hem perduda en el passat, i que no l'hem de perdre també per al futur. 

"Mares, pares i més" - Siri Hustvedt


Siri Hustvedt reprèn els temes que han marcat la seva trajectòria com la maternitat i el silenciament de les dones.

Intel·ligent i expansiva, transita amb comoditat entre les històries de la seva mare -també de l’àvia i la filla-, i les de les seves "mares artístiques" -Jane Austen, Emily Brontë i Louise Bourgeois- per arribar a significats més amplis sobre la maternitat, l'amor i l'odi familiars, els prejudicis i la crueltat en una cultura modelada per l'autoritat masculina i les seves fantasies.


"Come mierda" - Julio Basulto


Mentre que el menjar contaminat mata en tota la regió europea unes 5.000 persones l'any, la ferralla comestible provoca anualment, només per malalties cardiovasculars, 2,1 milions de morts. T'imagines quants quilos d'ultraprocessats consumim l'any?

Aquest llibre aborda el gran tema alimentari dels nostres dies. Explica la diferència entre aliments segurs i innocus, ens empodera i demostra que cuidar-nos no vol dir només menjar millor sinó, sobretot, deixar de menjar pitjor. 


"El valor de cuidar" - Ángeles Jové i Andrea Zambrano


En aquest llibre, Ángeles Jové i Andrea Zambrano ens mostren un nou paradigma de comunicació basat en una veritable cura que eviti qualsevol forma de violència i que ensenyi als nostres fills a reconèixer i comunicar les seves emocions, necessitats i peticions.

Aquest llibre és una petita guia que descobrirà als pares un nou camí per millorar la comunicació i la relació amb ells i amb els seus fills. Una invitació a sentir-nos més units i propers amb els que ens importen.


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Barcelona
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Hugo Fernández
per Irene Ramentol
Amb aquesta eina podràs anotar les extraescolars o qualsevol activitat setmanal
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
per Irene Ramentol
Quan comença i acaba el curs 2023-24? Quan seran les vacances de Nadal i Setmana Santa?
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres