Quan tens
fills s'obre tot un món. Naixem sabent criar en les necessitats bàsiques, de supervivència. És, en realitat, herència de la nostra espècie. En canvi, però, no naixem sabent educar i aquest és també un paper fonamental que tenim com a
mares i
pares.
Ensenyem als nostres fills segons els patrons adquirits, però què passa quan assumim el repte de revisar-los i repensar-los? En la recerca de noves perspectives de
criança i
educació, hi ha al nostre abast
literatura molt interessant i transformadora per construir el model que més ens encaixa, a nosaltres i als nostres fills.
Aquí teniu un recull de
novetats que us encantaran. Us caldrà buscar estones de lectura, això sí... Que ja sabem que en la criança el temps lliure està molt cotitzat...
"Límits" - Míriam Tirado

Quins són els límits que cal posar als fills i filles i, sobretot, com s'han de posar es una de les preocupacions de moltes famílies. El paradigma de criança tradicional, que tirava d'autoritarisme, d'arbitrarietat i del "perque ho dic jo" no serveix quan les mares i pares volem establir una relació amb els fills i filles basada en el respecte mutu i la connexió.
Tanmateix, ens falten referents i, a mes, ens trobem amb una altra dificultat: sovint no tenim clars els nostres propis límits i, sense base pròpia, fem aigües.
Aquest llibre et permetrà descobrir el perquè dels límits, i t'ajudarà, a mes, a anar dins teu per descobrir la base que et donarà estructura i claredat: els teus propis límits.
"Ensenyar pensament crític" - Bell Hooks
.jpg)
Si l'ensenyament és l'espai on desenvolupar el pensament crític, i l'aprenentatge és una activitat que dura tota una vida, aquest llibre aborda alguns dels problemes més urgents que hem d'afrontar avui en dia a l'hora d'educar els infants.
Imprescindible per a qualsevol persona que vegi l'educació com a pràctica de la llibertat. A més de ser un manual per trobar eines atrevides amb què enfocar l'ensenyament, també prova de capgirar-ho tot, fins i tot a nosaltres mateixos.
"Trenqueu en cas d'emergència" - Carla Valls

En aquest llibre, Carla Vall analitza de manera amena i comprensible les violències masclistes, els elements socials i individuals que ens porten a ser potencials víctimes i agressors.
L'autora ens parla de la recuperació i la reparació de les víctimes, la identificació de les necessitats i els serveis a la seva disposició, consells per a una mateixa i consells sobre que poden fer terceres persones per ajudar la víctima. En un darrer bloc, Vall tracta els reptes pendents i les apostes de futur que hem d'exigir.
Un llibre que és una bona eina de conscienciació per saber identificar i aturar violències masclistes que pateixen dones, però també noies o criatures.
"Finlàndia. Una apologia de l'educació pública del nostre país" - Manel García

Aquest llibre és una defensa de l'educació pública. Una reacció apassionada però serena, irònica però compromesa, contra les anàlisis a la moda sobre el sistema educatiu de Catalunya.
L'autor defensa que el sistema educatiu finlandès (públic), el nostre, és prou bo i digne. I que el professorat cansat i desconcertat que compta amb els dits els anys que falten per a la jubilació és, per sort, una minoria, i l’alumnat insalvable i maleducat, una quimera elitista i classista.
Manel García apunta també que l'oportunitat d'una educació pública, laica, gratuïta, igualitària i de qualitat per a tothom l'hem perduda en el passat, i que no l'hem de perdre també per al futur.
"Mares, pares i més" - Siri Hustvedt

Siri Hustvedt reprèn els temes que han marcat la seva trajectòria com la maternitat i el silenciament de les dones.
Intel·ligent i expansiva, transita amb comoditat entre les històries de la seva mare -també de l’àvia i la filla-, i les de les seves "mares artístiques" -Jane Austen, Emily Brontë i Louise Bourgeois- per arribar a significats més amplis sobre la maternitat, l'amor i l'odi familiars, els prejudicis i la crueltat en una cultura modelada per l'autoritat masculina i les seves fantasies.
"Come mierda" - Julio Basulto

Mentre que el menjar contaminat mata en tota la regió europea unes 5.000 persones l'any, la ferralla comestible provoca anualment, només per malalties cardiovasculars, 2,1 milions de morts. T'imagines quants quilos d'ultraprocessats consumim l'any?
Aquest llibre aborda el gran tema alimentari dels nostres dies. Explica la diferència entre aliments segurs i innocus, ens empodera i demostra que cuidar-nos no vol dir només menjar millor sinó, sobretot, deixar de menjar pitjor.
"El valor de cuidar" - Ángeles Jové i Andrea Zambrano

En aquest llibre, Ángeles Jové i Andrea Zambrano ens mostren un nou paradigma de comunicació basat en una veritable cura que eviti qualsevol forma de violència i que ensenyi als nostres fills a reconèixer i comunicar les seves emocions, necessitats i peticions.
Aquest llibre és una petita guia que descobrirà als pares un nou camí per millorar la comunicació i la relació amb ells i amb els seus fills. Una invitació a sentir-nos més units i propers amb els que ens importen.