Diana Polekhina

Genolls i colzes pelats: deixar-los a l'aire o tireta?

Què fer davant de les ferides? Com netejar-les i curar-les?

19 de maig de 2022 a les 06:31h
Diana Polekhina
per Criar.cat
Sovint l'època de pantalons curts és també la de genolls, colzes i barbetes pelades. Les relliscades quan l'infant corre, salta, juga, va amb bicicleta o patinet poden acabar amb rascades.

En aquest espai t'expliquem els tipus de ferida i les cures bàsiques per cada una d'elles. En primer lloc hem d'aprendre a diferenciar quina ferida s'ha fet la nostra criatura: les ferides poden ser obertes (exposen teixits) o tancades, també cal determinar si està neta o contaminada.


També caldrà determinar què ha causat la ferida, el lloc on s'ha fet aquesta ferida i si aquest infant té alguna malaltia que pot fer que aquesta ferida pugui empitjorar (diabetis, trombosi...). 

Què cal fer en primer lloc?


Analitzar el dany. Renta les teves mans per tal d'evitar infeccions. Si no és greu pots tractar-ho sinó cal enfocar-te en estabilitzar i aplicar pressió a la ferida mentre demanes ajuda professional (per exemple en sagnats al cap o talls profunds)

Cal detenir el sagnat utilitzant una gasa neta i aplicant pressió sobre la ferida. Es pot aixecar la ferida per sobre del cor (en cas que sigui un tall profund a les extremitats, per exemple). Durant aquest temps pots animar a l'infant a fer respiracions profundes per tal que estigui el més relaxat possible.


Una vegada detingut el sagnat cal netejar la zona amb aigua fresca. També cal netejar els voltants de la ferida amb sabó sense tocar la ferida per no causar irritació. Si encara hi ha partícules  (pedres, vidres, punxes...) i només en el cas de partícules no profundes es poden extreure utilitzant unes pinces esterilitzades amb alcohol. Si no et veus en cor o la ferida és profunda és millor no tocar la partícula, no fer pressió a la zona on hi hagi l'objecte i que vagis al CAP, CUAP o hospital, segons la gravetat.

Asseca la ferida fent petits tocs. En el cas que sigui una cremada (no cal que sigui feta amb foc, també pot passar d'una caiguda), caldrà aplicar una pomada ungüent (moltes d'aquestes pomades van amb recepta i per tant hauràs d'anar a un centre d'atenció primària, si no en tens a casa). 

Cal tapar-les? Si no és una ferida profunda i hi ha crosta en principi no. Després del traumatisme la sang es coagula, s'asseca i crea la crosta, que és important per protegir la ferida fins que la pell lesionada es repara.


També dependrà de la zona: si és una zona d'especial articulació i hi ha risc de reobertura caldrà valorar què és millor. En el cas que hagi infecció, risc que s'embruti o bé hi ha cremada i cal aplicar ungüent sí que es recomana tapar la ferida. També es recomana tapar-la si hi ha hagut ferida profunda, ferida quirúrgica o per evitar cremades del sol. En tot cas si es decideix tapar pel que sigui cal que la tireta sigui transpirable. 

Si hi ha signes d'infecció: envermelliment, dolor, calor o drenatge de líquids, vòmit o en cas de fractura caldrà consultar a un/a professional.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Itinerannia
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat