Freestock

Descobreixen l'enzim que pot causar la mort sobtada del lactant i consells per prevenir-la

Un estudi fet a Australia apunta que la baixa activitat d'un enzim pot estar relacionada amb la síndrome de la mort sobtada del lactant

20 de maig de 2022 a les 10:45h
Freestock
per Criar.cat
Un estudi fet a Austràlia apunta que la baixa activitat d'un enzim anomenat butirilcolinessterasa pot ser un indicador específic per identificar els nadons amb més risc de ser víctimes de la síndrome de la mort sobtada del lactant (SMSL).

Aquest enzim està lligat al sistema nerviós perifèric, que entre altres coses regula el múscul cardíac. Tot i això segons expliquen no hi ha un únic factor que el desenvolupi. 


El fill d'una de les doctores que ha fet el descobriment, la doctora Harrigton, va morir ja fa 29 anys a causa de la mort sobtada. Aquesta síndrome també s'anomena mort al bressol o síndrome de mort infantil sobtada i es dona quan de manera inexplicable un nadó mor mentre dorm.

Les científiques que han dut a terme el descobriment van analitzar l'activitat de la butirilcolinesterasa en 722 mostres de sang i incloïen les de 67 infants que havien mort de manera sobtada. 


Consideren que cal fer més recerca de manera urgent per acabar d'identificar tots els altres factors de risc i actuar de manera preventiva. Un possible factor podria ser la immaduresa dels sistemes d'alerta, que impedeixen reaccionar al nadó davant d'alteracions per exemple en la respiració. 

Gràcies al fet de posar els nadons panxa enlaire mentre dormen s'han produït la meitat d'infants morts. Tot i així, és una de les principals causes de mortalitat durant el primer any de vida. A continuació us deixem una llista de les recomanacions de la doctora:


Fer dormir el nadó de panxa enlaire o de costat
No fumar
No posar ni matalassos tous, ni ninos de peluix 
Dormir amb xumet pot ajudar a prevenir la mort sobtada (l'acte de succionar el xumet augmenta la variabilitat del ritme cardíac, que és una mesura de les variacions dels intervals entre batec i batec i que indica l'activitat de la regulació autònoma de la funció circulatòria. 
L'excés de roba augmenta el risc
Donar el pit redueix el risc
No donar mai mel a un nadó menor d'un any, ja que pot causar botulisme infantil, malaltia que pot estar associada amb la síndrome de la mort sobtada del lactant

Actualitzada el 20 de maig de 2022

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat