Abdurahman Isei

Terrors nocturns: què són i què cal fer?

En parlem amb el Dr. Oscar Sans, especialista en trastorns del son de l'Hospital Sant Joan de Déu

21 de juny de 2022 a les 08:00h
Abdurahman Isei
per Criar.cat
Es desperta a mitjanit? Cridant? Suant? No s'adona que ho fa? Pot ser que sigui un terror nocturn? El Dr. Oscar Sans de la Unitat de Trastorns del Son de l'Hospital Sant Joan de Déu ens explica què és un terror nocturn i què podem fer per no allargar l'episodi i acompanyar-los.

Els terrors nocturns són despertars incomplets que formen part del desenvolupament normal dels infants. Són un tipus de parasòmnies, és a dir episodis indesitjats en context de son. N'hi ha de dos tipus: aquells que succeeixen en el son no REM (el que ens serveix per descansar d'allò que hem fet durant el dia, coincideix amb la primera part de la nit) i els que passen en son REM (quan el cervell aprofita per posar ordre a tot el que fem, a la segona part de la nit).


Les que succeeixen en aquesta primera fase no REM es divideixen en tres: Els terrors nocturns, els despertars confusionals i el somnambulisme. Aquells que succeeixen durant la segona part de la nit, en la fase REM son els malsons. Com els distingim?

Terrors nocturns: despertars amb crits, plors, suors i taquicàrdia. L'infant et mira però no et veu, i és que realment no està despert. Tot i que el veiem amb molta angoixa en el fons res dolent li passa.


Despertar confusional: Es desperta, s'incorpora, obre els ulls i es torna a dormir.

Somnambulisme: Quan sembla que estigui despert, surt corrents o caminant de l'habitació, però realment està dormint.


A quina edat n'hi solen haver més? A partir dels 2-3 anys, però poden aparèixer abans. Si succeeixen de manera esporàdica no passa res. Si apareixen més de tres en una nit o diverses vegades a la setmana cal consultar-ho amb el/la pediatra.

Amb què tenen a veure? Hi ha una part de component genètic. Se sap que Aproximadament un 20% dels infants en té i a mesura que el cervell madura van desapareixent. En edat escolar hi ha un 5-10% dels infants que en tenen i un 1% en edat adulta. Hi ha un component també d'higiene de son i és un tipus de trastorn que va relacionat amb no dormir prou. 

Com els hem d'acompanyar? És important no interactuar massa amb ells, no preguntar-los res ni encendre el llum, perquè podríem allargar l'episodi. Els podem abraçar i acompanyar, mirar que no hi hagi res amb què es puguin fer mal. Hi ha infants que es posen nerviosos i fins i tot violents i cal esperar que s'acabi l'episodi (poden durar entre 10 i 20 minuts).

Com ho podem distingir d'una crisi epilèptica? El primer que hem de saber és que és molt més freqüent que sigui un terror nocturn que una crisi i per tant, no ens hem d'espantar. Les crisis epilèptiques es diferencien dels terrors nocturns perquè poden aparèixer diverses vegades durant la mateixa nit (3,4, o 5 vegades) i són molt iguals, tenen patrons de repetició. Si veiem que això passa cal consultar-ho amb un/a pediatre/a.

Quan han de dormir els infants per evitar els terrors nocturns? La teoria diu que els infants menors d'un any han de dormir 14 hores, entre 3 i 5 anys de 10 a 12 hores, en edat escolar 10 hores i adolescents 9 hores. A la pràctica hem de veure que l'infant estigui vital durant tot el dia i no s'aixequi cansat.

La quantitat de son és important però també la qualitat. Hi ha factors com per exemple en nadons els refluxos, i en infants més grans els roncs, o bé enuresi nocturna que poden alterar aquesta qualitat de son i també cal tenir-ho present.
 


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat