Helena Lopes

El meu fill no vol biberó i jo torno a la feina remunerada

L'Assessora de lactàncies Mireia Serra Vila ens explica què podem fer

27 de juny de 2022 a les 08:00h
Helena Lopes
per Alba Carreres/Mireia Serra Vilà
Sovint, quan hi ha una reincorporació a la feina remunerada comencen a aparèixer dubtes i preocupacions: I si no menja mentre jo estigui fora? Fins ara només ha pres pit: com ens ho farem? I si rebutja el biberó?

Es tracta d'un dubte que és molt freqüent, i també és força habitual prendre's aquest fet com quelcom personal. I en aquest sentit us animem a llegir l'article de la psicòloga perinatal "El meu fill no em menja" sobre tot el simbolisme que s'amaga darrere del menjar. 


Hem contactat amb la Mireia Serra Vilà, assessora de lactàncies i promotora de "totes les lactàncies molen", per tal que ens resolgui alguns dels dubtes més habituals d'aquesta etapa. 

Què cal tenir present quan ens reincorportem a la feina? Cal haver-li donat el biberó ja abans? Realment no s'ha de fer res especial. Si bé és cert que hi ha famílies que amb antel·lació proven de donar el biberó per tal que la criatura s'hi acostumi, quan el nadó no s'enganxa l'únic que generem és que hi hagi una situació d'angoixa i de frustració que no és necessària anticipar-la al moment que arribarà.


Ens hem de treure del cap que cal fer aquest procés perquè de vegades sol ser més traumàtic tant pel nadó com per la mare que torna a la feina remunerada. Sovint pensem que l'única manera que s'alimentarà és el biberó i no és l'únic sistema vàlid. També pot ser un vas d'iniciació, depenent de l'edat de la criatura es pot valorar. 


Com cal preparar un banc de llet, en el cas que ho vulguem? En el cas que tinguem clar que volem tenir un banc de llet a casa per alimentar la nostra criatura amb la nostra llet quan no hi som l'ideal és fer-ho durant els 3 primers mesos, que és quan la producció encara no està regulada i sempre hi ha més producció de la que el nadó necessitarà.

És important congelar la llet amb bosses o potets d'entre 40-60 ml màxim, per evitar malbaratar la llet. Quan donem el pit no sabem exactament quants mililitres de llet s'està prenent la criatura i quan comencem a treballar de manera remunerada i es posa la llet a dintre del biberó o got s'ha d'anar ajustant. Com que al principi pot passar que ho rebutgin, per evitar malbaratar la llet és més pràctic tenir-la en aquests potets o bosses.

Fer un banc de llet és possible però també requereix d'esforç i de vegades no és factible o no ve de gust i això anirà en funció de diversos factors.

En el cas que no es vulgués o no fos possible, com s'hauria d'introduïr la llet de fórmula? S'haurà d'anar introduir a poc a poc, observant les caques i les digestions.

Us deixem aquí l'article sobre caques que us pot ser d'utilitat: 



Què passa si no menja i ens espera per mamar? D'entrada us diria que molta calma, que és normal preocupar-se, però són prou intel·ligents per saber com han de menjar i quan han de fer, i si s'esperen és perquè necessiten fer-ho així. 

El dia que no necessiti fer-ho així ja canvien el xip. És important valorar cada cas concret, perquè en funció de l'edat de la criatura, de si ha començat o no l'alimentació complementària, de les hores que és fora aquesta mare, es pot enfocar de diverses maneres. 

Si és una criatura de més de 6 mesos ja se li ha introduït l'alimentació complementària i a la feina fa mitja jornada de 4h  potser la mare pot donar-li una presa abans d'anar a la feina remunerada, una persona cuidadora li pot donar a mig matí fruita o el que s'hagi introduït i la mare quan torni li torna a donar pit. D'aquesta manera es cobriria les necessitats de l'infant sense la necessitat de donar biberó.

En cas que siguin més hores i rebutgi el biberó i no facin xumet, sovint el got d'aprenentatge pot funcionar. Per tant, el biberó no és l'únic mètode, tot i que és el que tenim més integrat.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat