Andreu Mir

«El meu fill té varius al penis. És normal?»

Quines són les patologies testiculars més freqüents durant l'adolescència?

Andreu Mir
per Criar.cat
"El meu fill té com una mena de varius al penis. És normal'", "El meu fill té la bossa dels testicles molt inflada i es queixa de dolor a la nit. Què pot ser?". Dubtes com aquests poden ser resolts al següent article.

La Dra. Laura Burgos, cirurgiana pediàtrica especialitzada en urologia pediàtrica de la Clínica ROC, ens explica quines són les patologies testiculars freqüents en la infància i en especial durant l'adolescència perquè puguem detectar el problema a casa i fer un seguiment amb un/a especialista.


Mentre que la pregunta més freqüent en nadons és la criptorquídia (absència de testicle a la bossa escrotal) i a partir dels 3 anys la més habitual és la fimosi, durant l'etapa de la pubertat hi ha dos principals problemes que no són tan coneguts popularment però que pot ser útil conèixer: les hidroceles i les varicoceles.

Segons ens explica la doctora, les hidroceles és l'acumulació de líquid a l'escrot. Mentre que el noi està estirat al llit, durant la nit, aquest líquid passa a la cavitat abdominal i per tant, la hidrocele és mínima o inexistent. Però durant el dia, i a causa de la comunicació persistent, el líquid baixa a la zona escrotal i la hidrocele es fa més evident. Aquest mateix mecanisme és el responsable de les hernies inguinals en l'edat pediàtrica. 


I les varicoceles? Doncs és la dilatació (augment de mida) de les venes del testicle i visualment són similars a les varius de les cames. Això és causat per un mal funcionament de les vàlvules de les venes que no permeten el flux sanguini adequat, es dilaten i la sang queda acumulada formant varius.


Les varicoceles apareixen habitualment durant la preadolescència i adolescència i normalment afecta el testicle esquerre, a causa de la posició de la vena testicular esquerra. És més freqüent en infants alts i prims. Tot i que pot ser indolor, davant de temperatures elevades o estar força temps caminant o a peu dret pot provocar-los punxades.

Per tal que la funció hormonal i les funcions dels testicles es desenvolupi amb normalitat cal estar 2 graus per sota de la temperatura corporal. La doctora destaca que cal consultar amb un/a especialista, en especial si detectem criptoquídia.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres