Andreu Mir

«El meu fill té varius al penis. És normal?»

Quines són les patologies testiculars més freqüents durant l'adolescència?

7 de juny de 2022 a les 06:28h
Andreu Mir
per Criar.cat
"El meu fill té com una mena de varius al penis. És normal'", "El meu fill té la bossa dels testicles molt inflada i es queixa de dolor a la nit. Què pot ser?". Dubtes com aquests poden ser resolts al següent article.

La Dra. Laura Burgos, cirurgiana pediàtrica especialitzada en urologia pediàtrica de la Clínica ROC, ens explica quines són les patologies testiculars freqüents en la infància i en especial durant l'adolescència perquè puguem detectar el problema a casa i fer un seguiment amb un/a especialista.


Mentre que la pregunta més freqüent en nadons és la criptorquídia (absència de testicle a la bossa escrotal) i a partir dels 3 anys la més habitual és la fimosi, durant l'etapa de la pubertat hi ha dos principals problemes que no són tan coneguts popularment però que pot ser útil conèixer: les hidroceles i les varicoceles.

Segons ens explica la doctora, les hidroceles és l'acumulació de líquid a l'escrot. Mentre que el noi està estirat al llit, durant la nit, aquest líquid passa a la cavitat abdominal i per tant, la hidrocele és mínima o inexistent. Però durant el dia, i a causa de la comunicació persistent, el líquid baixa a la zona escrotal i la hidrocele es fa més evident. Aquest mateix mecanisme és el responsable de les hernies inguinals en l'edat pediàtrica. 


I les varicoceles? Doncs és la dilatació (augment de mida) de les venes del testicle i visualment són similars a les varius de les cames. Això és causat per un mal funcionament de les vàlvules de les venes que no permeten el flux sanguini adequat, es dilaten i la sang queda acumulada formant varius.


Les varicoceles apareixen habitualment durant la preadolescència i adolescència i normalment afecta el testicle esquerre, a causa de la posició de la vena testicular esquerra. És més freqüent en infants alts i prims. Tot i que pot ser indolor, davant de temperatures elevades o estar força temps caminant o a peu dret pot provocar-los punxades.

Per tal que la funció hormonal i les funcions dels testicles es desenvolupi amb normalitat cal estar 2 graus per sota de la temperatura corporal. La doctora destaca que cal consultar amb un/a especialista, en especial si detectem criptoquídia.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat