EP

10 consells perquè no es dispari tant el preu de la teva compra

Què fa encarir el tiquet? T'ho expliquem

12 de juliol de 2022 a les 10:45h
EP
per Criar.cat
En els darrers mesos, l'encariment dels aliments ha disparat considerablement el preu de la compra familiar. El final de mes sembla passar molt lent fins a rebre la nòmina següent. Les despeses passen factura i consultar l'aplicació del banc és una activitat que fa feredat.

Quan toca ajustar-nos, hi ha algunes despeses que són difícils de deixar de fer, i la de la cistella de la compra n'és una. Aquests són alguns consells per evitar que els càrrecs del supermercat s'enfilin en excés:


Planifica els àpats 

Sovint a la nevera s'acumulen productes que no fem servir i acaben caducant. Una planificació adequada de la compra permet evitar que això passi. És interessant tenir present una llista de possibles plats per cuinar al llarg de la setmana i quins ingredients contenen. Centrant el passeig pel supermercat pels prestatges dels aliments que cuinarem serveix per evitar possibles despeses innecessàries.


No surtis de casa sense una llista 

Improvisar pot ser útil en molts moments del dia, però en cap cas quan toca fer la compra. Un bon llistat amb els productes imprescindibles ajuda a evitar despeses imprevistes, i de pas serveix per reduir temps de l'estada a la botiga. Abans de redactar la llista, però, cal fer revisió del rebost i la nevera per evitar comprar productes que ja es tenen.


No entris mai al supermercat amb la panxa buida 

A tothom li ha passat algun cop. Entrar al supermercat amb gana és el camí segur cap a un tiquet de la compra massa llarg per al pressupost previst. Evitar anar a fer la compra abans de dinar o de sopar facilitarà cenyir-se als productes imprescindibles i privar-se d'adquirir indulgències que només serviran per fer el forat a la butxaca més ample.

Busca supermercats amb bona relació qualitat-preu 

Baixar a la botiga de conveniència de sota de casa és el més còmode, però sovint convé fer un breu passeig per arribar a un punt més econòmic, uns minuts extra que agrairem a final de mes. L'organització de consumidors i usuaris (OCU) publica cada any el rànquing dels supermercats més barats i, segons el darrer estudi, Alcampo és una de les cadenes més econòmiques i Sorli Discau és de les més cares.

 No descartis productes que estiguin a prop de caducar

Els productes frescos tenen un temps de consum més limitat i sovint els supermercats, abans de desfer-se'n, opten per reduir-ne el preu de venda per donar-hi sortida. A més a més de contribuir a reduir el malbaratament alimentari, comprant productes a prop de la data de caducitat servirà per estalviar alguns euros al tiquet de compra.

Compra la quantitat necessària 

Els trucs de màrqueting dels supermercats funcionen i és ben habitual acabar ficant al carro de la compra més unitats de cada producte de les que calen. El més important és parar atenció al preu per quilo del producte en qüestió, més que atendre a reclams com ara els 2x1 o 3x2 que de vegades només encareixen la compra.


Tria bé els productes que compres 

Un altre dels estratagemes de les superfícies comercials per augmentar les vendes és col·locar els productes als quals necessiten donar sortida a l'altura dels ulls i situar en espais més inaccessibles envasats equivalents, però de menor preu. A vegades, optar per un producte que impliqui haver de fer un esforç extra per arribar-hi té premi quan és l'hora de pagar.

 No descartis fruita o verdura només per l'aspecte
 

És inevitable comprar amb els ulls i a les botigues ho saben. Per això a vegades la fruita i la verdura amb aspecte menys abellidor és més barata que les peces amb més bona presència. Saber-ho és una tàctica útil per reduir la despesa en aquests productes bàsics en qualsevol dieta.

 Compra a granel o a pes

Quan no hi ha temps per perdre costa aturar-se a fer la cua de la carnisseria o de la peixateria, o a vegades la botiga on es compra només ven peix i carn tallada i envasada. En el primer cas, cal tenir present que comprar peces a pes és més econòmic i també ajuda a reduir el malbaratament d'aliments. Si no hi queda més remei, la congelació de les peces sobrants és el millor aliat.

No descuidis la conservació dels aliments 

De res serveixen tots els consells anteriors si no es para atenció en la conservació adequada dels aliments. Llegir les etiquetes dels productes és bàsic, perquè sovint una temperatura de la nevera o del congelador excessivament alta o baixa pot fer malbé determinats productes.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat