ACN

Vacunaran els infants contra la verola del mico?

Arrenca la campanya de vacunació a Catalunya per a persones d'alt risc

22 de juliol de 2022 a les 08:00h
ACN
per Criar.cat
Ja ha començat la campanya per vacunar les persones d'alt risc contra la verola del mico. En aquests moments, Catalunya suma més de 1.000 casos d'aquesta infecció que s'estén arreu del món.

Qui rebrà la vacuna? El sistema sanitari català serà l'encarregat de citar les persones seguint els criteris de priorització fixats per les autoritats sanitàries. Les persones amb alt risc de contagi rebran la vacuna en caràcter prioritari. Infants, embarassades i persones en tractament immunosupressor només seran vacunats en el cas que siguin contactes d'una persona contagiada durant els primers quatre dies d'haver-se exposat. Personal sanitari també rebrà una dosi de la vacuna en el cas que es produeixi una situació similar. 


 On es vacunarà? Ara per ara, es farà tot a Barcelona. A l'Hospital Clínic, al Centre de Salut Internacional i de Malalties Transmissibles Drassanes i al BCN Checkpoint. 

 Què és la verola del mico? Es tracta d'una malaltia vírica, similar a la verola humana, poc freqüent, coneguda des de fa més de 50 anys. El seu nom científic és Monkeypox i és una zoonosi, és a dir, una malaltia infecciosa que s'inicia en un animal i que pot passar als humans. Actualment, però, es presenta de manera diferent de la malaltia original i ho fa també fora d'Àfrica.


 Quin és l'origen? És una malaltia que s'origina en animals rosegadors, com les rates o els esquirols, i va fer el salt als humans per primera vegada el 1970. Des de llavors, la majoria dels casos notificats procedeixen de regions rurals de la selva tropical de la conca del Congo i l'Àfrica occidental, particularment de la República Democràtica del Congo. Molt de tant en tant s'havia detectat en altres països, com els Estats Units o el Regne Unit, però eren casos molt localitzats i sempre vinculats amb un origen a l'Àfrica.

 Afecta criatures? Sí, s'han donat casos de contagi en criatures dins en l'entorn domèstic. De fet, el Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria adverteix que infants, embarassades o persones immunodeprimides, poden ser les més vulnerables en cas de contagi. 


 Quins són els símptomes principals? Febre, dolor muscular, malestar general i, sovint, ganglis inflamats. Així comença a manifestar-se la verola del mico, que té dues fases: la primera, més vírica, i la segona, amb erupció. Les erupcions cutànies surten, aproximadament, a partir del cinquè dia i comencen per la zona de la cara.

Un factor important i que diferencia la verola del mico d'altres malalties és que les erupcions afecten també la planta dels peus i el palmell de la mà. Actualment, però, la malaltia no es presenta tan vírica i l'erupció posa més èmfasi en la zona dels genitals.

 Com es transmet? La transmissió es produeix fonamentalment quan ja es tenen símptomes. És necessari que hi hagi un contacte estret -de menys d'1 metre, segons Martínez- entre la persona infectada i els possibles contagis perquè la malaltia pugui propagar-se. Bàsicament, la transmissió es genera a partir de les gotícules que emetem quan respirem i parlem o a partir de lesions de la pell. Això és, el contacte amb la pell del contagiat o amb algun objecte contaminat, que acaba tocant les nostres mucoses.

La variant que ara circula de la verola del mico ha demostrat transmetre's també en el cas d'adults mitjançant relacions sexuals per la zona dels genitals. 

El més important és que la persona contagiada s'aïlli al màxim per evitar qualsevol tipus de contacte amb els convivents o propers. 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat