Karolina Grabowska

Primer país del món que ofereix productes per la regla gratuïts

A l'Estat continuen gravats amb un IVA del 4%

16 d'agost de 2022 a les 09:59h
Karolina Grabowska
per Criar.cat
Els tampons, les compreses i les copes menstruals ja son gratuïtes a Escòcia. És el primer país del món que aplica una mesura d'aquestes característiques en compliment de la llei contra la pobresa menstrual aprovada per unanimitat al seu Parlament.

Els productes d'higiene femenina per la menstruació es poden demanar en farmàcies, edificis públics i escoles, instituts i universitats, on ja fa temps que estaven disponibles per a les estudiants. També s'ha habilitat una aplicació gratuïta on es poden trobar tots els punts de distribució més pròxims i els horaris d'obertura al públic.


La mesura tindrà un cost anual d'uns 28 milions d'euros. Segons dades, a Escòcia cada dona gasta uns 15 euros mensuals en productes per la regla. Quatre de cada 10 dones no poden fer front a aquesta despesa i fan servir paper higiènic, draps o tovalloles com a alternativa. 

Fins avui, tot i que diversos països han seguit l'estela d'Escòcia, cap reparteix encara productes d'higiene femenina de forma genèrica, només a estudiants de secundària i universitàries. És el cas de Nova Zelanda, Corea del Sud o França. 



A l'Estat, els productes d'higiene femenina han vist rebaixats l'IVA al 4% recentment després d'un estira-i-arronsa en el si del govern espanyol. Pel que fa a Catalunya, la Generalitat va començar el curs passat a repartir productes d'higiene menstrual a alumnes en alguns instituts per combatre la pobresa menstrual a Catalunya.


Fins avui s'han repartit 1.200 copes menstruals, calces i compreses reutilitzables, a alumnes de 3r d'ESO d'una vintena d'instituts de Catalunya, en un pla pilot que es vol estendre a tots els centres el pròxim curs, i acompanyar-lo amb xerrades d'educació menstrual.

La pobresa menstrual té efectes perjudicials per a la salut i la dignitat de les dones. "Proveir un accés a la protecció higiènica gratuïta és fonamental en termes d'igualtat i dignitat", ha destacat, en un comunicat, la ministra de Justícia Social, Família i Govern Local escocesa, Shona Robison.

La ministra ha remarcat la importància de l'entrada en vigor d'aquesta mesura en el context de crisi econòmica actual "en què hi ha gent que ha de fer tries difícils per l'alt cost de la vida", amb una inflació al Regne Unit que s'acosta al 10%.

 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat