EP

Guia per entendre la nova llei de salut sexual i reproductiva

Avortament a partir dels 16 anys, baixes menstruals i píndoles anticonceptives gratuïtes, els punts més destacats

5 de setembre de 2022 a les 12:03h
EP
per Criar.cat
Fa pocs dies el govern espanyol va aprovar la reforma de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva. S'havia començat a tramitar al maig i, després de rebre els informes de la Fiscalia, el Consell General del Poder Judicial i el Consell de l'Estat, finalment ha rebut llum verda de l'executiu.

Entre les modificacions més destacades hi ha l'aprovació de l'avortament a menors de 16 i 17 anys sense el permís dels progenitors, però també n'inclou d'altres, com la distribució gratuïta de píndoles anticonceptives o la baixa per menstruacions doloroses.


Aquí teniu una guia per entendre'n les claus:

Avortament lliure a partir dels 16 anys


La principal novetat és que el dret a l'avortament s'aplicarà a partir dels 16 anys. Podran avortar sense permís dels pares/mares i es garantirà que sigui d'un accés igualitari, sigui on sigui el lloc de residència de la dona, per la qual cosa si no fos possible en un lloc públic es podria fer en un centre o clínica autoritzada. Les interrupcions voluntàries tindran dies de baixa laboral i s'han eliminat els tres dies obligatoris de reflexió.

Ara bé, la reforma no canviarà els terminis actuals: es pot avortar fins a la setmana 14 de gestació. L'excepció que permet dur la pràctica a partir de la setmana 21 si l'embaràs suposa un risc per la salut de la mare o el fetus presenta greus anomalies, també es manté.


Avortaments als hospitals públics

Fins a la data, més del 85% dels avortaments es realitzen a clíniques concertades o privades. I quin és el motiu? Segons l'administració la causa es deu a l'objecció de consciència, que permet al personal mèdic negar-se a fer la pràctica. Això sí, s'han d'assegurar que algun professional pot encarregar-se'n.

La nova normativa facilita "la identificació de les necessitats sanitàries, de manera que es pugui assegurar el dret en tots els casos". Per tant, es garanteix que la pràctica pugui efectuar-se als centres públics.

 La gestació subrogada, al punt de mira

La legislació espanyola no admet la gestació subrogada. De fet, considera que vulnera els drets de les dones i els infants, però en canvi no hi havia cap regulació sobre les parelles que recorrien a aquest tipus de pràctica a l'exterior. A partir de la vigència de la nova llei hi haurà sancions, fins i tot, a mitjans que anunciïn la gestació subrogada.



 Píndoles anticonceptives gratuïtes

Els anticonceptius hormonals i la píndola del dia de després seran finançats públicament. A més a més, es distribuiran de forma gratuïta a instituts dins de les campanyes d'educació i prevenció sexual. Aquest és un tema controvertit pels efectes que poden provocar tant els anticonceptius hormonals com la píndola de l'endemà utilitzada de manera freqüent al cos de les dones. 

 Una baixa prepart a la setmana 39

La nova normativa inclou mesures per fomentar les pràctiques saludables en les etapes de l'embaràs, en especial, durant el part i el postpart. Un exemple és la incorporació d'una baixa prepart a partir de la setmana 39 de gestació, que no retallarà cap dia del permís de maternitat. Amb tot, col·lectius de mares feministes consideren absolutament insuficient aquesta mesura tenint en compte que en un embaràs no de risc la mitjana de dones demana la baixa mèdica aproximadament pels volts de la setmana 30.

 Baixa per regla doloroses 

La modificació dona pas a mesures per combatre la pobresa menstrual. En primer lloc, es garanteix la distribució de productes d'higiene menstrual a dones que es trobin en risc d'exclusió social, així com les que es trobin a la presó. En alguns països, com Escòcia, els productes d'higiene femenina per a la regla ja són gratuïts per a tota la població. 

La nova llei també permet la baixa de tres dies que podran demanar les persones menstruants amb una regla dolorosa. Una mesura no exempta de polèmica que visibilitza un problema que moltes dones pateixen cada 28 dies. La llei especifica que la menstruació ha de ser incapacitant secundària o disminorrea secundària associada a miomes, malaltia inflamatòria pèlvica... entre altres patologies. 

Què es troba a faltar en la reforma? 

Col·lectius feministes critiquen que no s'hagin inclòs reclamacions històriques com és el fet d'allargar el permís de maternitat, un permís que fa més de 30 anys que no es toca, eliminar la discriminació actual cap a les famílies monomarentals (en la majoria dels casos només opten a 16 setmanes i, per tant, l'infant té menys drets que els d'una família amb dos membres adults), acabar també amb la discriminació cap a les famílies lesbianes (tant pel que fa a la filiació com per l'accés al permís de naixement), i també demana que s'implementin mesures específiques per mares treballadores autònomes

Així mateix, lamenten també que hagi quedat fora de la reforma la violència obstètrica reconeguda per nombroses organitzacions internacionals referents en matèria de salut. L'últim, un dictamen de l'ONU recent que considera Espanya responsable de violència obstètrica per un cas denunciat.  



Segons les previsions, la nova llei entrarà en vigor a principis de 2023.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat