Ramin Talebi

5 coses que pots fer per millorar la comunicació amb el teu fill/a

Com dir-los les coses també és important

Ramin Talebi
per Criar.cat
Sents que el teu fill/a no t'explica res? Et passa que perds els nervis al repetir-los les coses mil vegades? Avui us portem alguns consells per millorar la comunicació amb els vostres fills/es.  

Comunica't amb ell/a de manera assertiva: aconseguiràs transmetre missatges de manera clara, generar empatia, perquè serà una conversa respectuosa on també es respectaran les necessitats de les parts implicades i d'aquesta manera evitar el conflicte. Cal que no tinguem un to ni gaire alt ni baix. Contundent, concís, però a la vegada respectuós amb l'altra persona.


Busca un moment tranquil per parlar-li de tu també. Perquè sorgeixi la conversa cal buscar espais de convivència familiar, en un entorn relaxat i sense distraccions, on no només fer preguntes, sinó també explicar coses que ens hagin passat a nosaltres i amb les que els infants puguin connectar. Podem fer-los partícips de les nostres experiències diàries, o de coses que ens van passar durant la infància. Establint diàlegs generarem aquest espai de confiança que al llarg de la vida els infants necessitaran tenir amb nosaltres, i nosaltres també amb ells. 

Tingues contacte visual i físic: és fonamental si volem connectar amb ells més enllà de les paraules. Tingues present també que els gestos també comuniquen. Tenir les mans obertes o dir les coses amb un somriure ajuden a tenir una comunicació més assertiva.


No facis interrogatoris. Les preguntes no són la millor forma de comunicació. En primer lloc has de veure des d'on preguntes, si és des de l'interès o si vols saber detalls per algun altre motiu. Després també cal basar la mirada cap a l'altre: en quin moment està, quines coses li passen, com ho està vivint, si està estressat/da... L'important és establir un diàleg. Recorda també que les criatures necessiten tenir un espai d'intimitat i que convé respectar-lo.  

Escolta activa. La base de la comunicació és escoltar. És veure què ens volen explicar, deixar-los expressar-se, i després reformular de nou el que ens han dit amb les nostres paraules. Així ens assegurem que ho hem entès bé, i ells que ens ha arribat el seu missatge. Aquesta és la base de l'escolta activa. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres