iStock Goodmoments

Com treballar els conflictes als patis de l'escola?

El pati és també una gran oportunitat per aprendre

14 d'octubre de 2022 a les 07:30h
iStock Goodmoments
El pati és una estona de lleure que promou la socialització, la participació, la creativitat i també és un lloc on solen aparèixer conflictes. Els infants passen quasi un 10% del seu dia escolar al pati, i aquest ha de ser un lloc per aprendre i créixer.

La resolució de conflictes protagonitzada pels infants pot ser una bona oportunitat educativa i d'aprenentatge, assegura Fathia Benhammou, directora d'Educació360. L'escola ha d'ensenyar també a resoldre aquestes desavinences que l'infant es trobarà durant la seva vida.


En aquest sentit, hem preparat una sèrie de claus en forma de preguntes freqüents que s'han de tenir presents per tal de promoure el benestar també en aquests espais: 

Quina feina ha de fer un monitor o monitora? La feina de monitoratge no ha de ser la de vigilant de pati: "ha d'acompanyar educativament estimulant les seves habilitats emocionals i creatives, obrir la ment dels infants cap a nous aprenentatges i interessos oferint noves activitats que ampliïn les seves mirades i ajudar-los a resoldre els conflictes a la vegada que els aporta activitats de caràcter lúdic", assegura Fathia.



De quina manera s'ha d'integrar el pati amb el projecte escolar? Dintre dels projectes educatius s'hauria d'integrar l'espai de migdia i, per tant, tot el que té a veure amb els patis, com espai integrat amb els valors del projecte del centre. Cal que hi hagi coordinació amb l'equip directiu, que hi hagi una persona que s'encarregui de la coordinació i s'avanci als conflictes i aquests es puguin treballar també a l'aula. 




I als infants? Com els podem fer partícips d'aquesta resolució de conflictes? "Mitjançant la formació de figures intermediàries de conflictes", segons ens explica Fathia Benhammou, hi ha centres que formen l'alumnat per tal que ells i elles puguin intermediar en segons quins conflictes. Tot i això, hi ha escoles que duen a terme el programa TEI a mitges, sense dur a terme la formació prèvia a l'alumnat. 

Com influeixen els espais pel que fa als conflictes? "Sovint els camps de futbol han estat una font principal de conflictes perquè ocupen molt d'espai. El disseny d'espais coeducatius és clau perquè minvin aquests conflictes i també cal pensar en el fet que hi hagi espais amb ombra, racons tranquils i alinear l'arquitectura amb la pedagogia del centre"; explica Fathia. 


Com podem fer encara més enriquidor un pati d'una escola? "Permetent que altres agents i intervinguin, que els patis siguin una aula oberta d'aprenentatge", explica Fathia. En aquesta línia hi ha diverses accions que es poden dur a terme com és que les biblioteques municipals actuïn també als patis de les escoles, que diverses entitats del municipi o poble hi tinguin cabuda i participin activament generant teixit o que els patis s'obrin quan no hi hagi escola per tal d'impactar directament en la qualitat del temps de lleure de la ciutadania.

"Els espais d'ús social, com les instal·lacions escolars, poden ser llocs de trobada i esbarjo entre els membres de la comunitat, i per tant un capital actiu rellevant en la convivència i la cohesió social", assegura Fathia.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat