zgel

5 dinàmiques per treballar conflictes a l'aula

Us oferim una sèrie de recursos educatius per tal de treballar els problemes que puguin sorgir a dintre l'aula

14 d'octubre de 2022 a les 07:30h
zgel
Des de Criar.cat us proposem una sèrie de recursos educatius per tal de treballar els conflictes a l'escola: 5 dinàmiques de resolució de conflictes a l'aula

Us animem a compartir amb la nostra comunitat el material educatiu que tingueu per tal que cada vegada més membres es puguin beneficiar d'aquests recursos. A continuació hi trobareu les dinàmiques que us proposem: 


La rotllana: Cada dia, després de tornar del pati, es fa una rotllana durant cinc minuts i s'exposen els conflictes que han sorgit al temps de lleure. Cal coordinació entre professorat i educadors/es en el lleure per tal que el tutor o la tutora conegui gran part dels conflictes que poden haver sorgit i dinamitzi la rotllana perquè aquests problemes aflorin per tal de buscar entre tots i totes una solució. Es tracta d'una rutina que pot evitar que hi hagi problemes enquistats i perllongats en el temps. 

Role playing: Una proposta per treballar, especialment amb infants més petits, pot ser representant el conflicte amb ninots, o fins i tot recreant l'escena tal qual ha passat. És important que l'alumnat (en boca del ninot) expliqui com s'ha sentit en aquest moment i tots dos personatges arribin a una solució. 


Torns de paraules: Una dinàmica amb torns preestablerts i frases que cal repetir per tal de respectar el torn de paraula i aprendre a validar els sentiments de l'altra persona. 

Com es pot dur a terme?


1. Plantejant el conflicte
2. Tots dos han d'estar d'acord amb el fet que volen arribar a una solució i li pregunta a l'altre quin en primer lloc com se sent i quin és el seu punt de vista. Hi ha d'haver una escolta activa sense interrompre. Abans que hi hagi una resposta aquest infant haurà de fer un resum utilitzant la frase: Si t'he entès bé, et sents.... , perquè.... i t'agradaria....
Una vegada finalitzada aquesta exposició per part d'una persona l'altra també explica el seu punt de vista utilitzant el mateix mètode.
3. Ara s'intercanvien els papers i es repeteix el punt 2.
4. Pluja d'idees buscant una solució acceptable. S'acorda una data de revisió del conflicte i s'agraeix a l'altra persona haver compartit els seus sentiments i punt de vista. 


La roda de les opcions: Una proposta per tenir sempre en un lloc visible què es pot fer quan apareix un conflicte.

Com es pot dur a terme?

1. Es fa una pluja d'idees amb l'alumnat de tot allò que es pot fer quan apareix un conflicte, en forma de mural, amb dibuixos, retallant paraules... 
2. S'enganxen totes aquestes idees a un cercle de cartolina (proposem fer triangles perquè cadascú tingui el seu espai. 1 triangle = 1 alumne/a). 
3. Es penja el mural a un lloc visible de tal manera que quan hi hagi un conflicte es pugui resoldre utilitzant les eines que hi ha a dintre. 

TEI (Tutoria Entre Iguals): Un programa de prevenció de l'assetjament escolar que pot servir també per resoldre conflictes. Consisteix a tenir un/a tutor/a emocional dos cursos més gran, que ha rebut una formació prèvia i que et pot ajudar quan apareix un conflicte. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat