Puc tenir un part vaginal després d'una cesària?

La ginecòloga i obstetra Laura Rodellar ens explica quan està indicada una cesària

7 de novembre de 2022 a les 08:00h
per Alba Carreres
Una de les preguntes que més ens heu fet abans i durant el directe sobre cesàries amb la ginecòloga Laura Rodellar és si es pot tenir un part vaginal després d'una cesària i la resposta és sí.

En moltes ocasions després d'un primer part per cesària és possible tenir un part vaginal. És cert que hi ha un petit risc de ruptura de la cicatriu uterina, però alhora cada cesària suposa un risc afegit en embarassos sucessius. Per això cal aconsellar de manera individual cada dona sobre la millor opció per ella, tenint en compte també les seves preferències i expectatives. 


"Hi ha unes calculadores que indiquen la probabilitat que un part pugui ser per cesària, tenint en compte molts factors", explica la doctora. També és cert, segons diu, que hi ha professionals que no s'"arrisquen" i després d'una cesària fan cesària directa, però explica que el fet de tenir-la no implica haver-ne de fer una altra al proper part.

Quan es tenen dues cesàries prèvies, la majoria d'obstetres recomanen una altra cesària en el següent embaràs perquè el risc de ruptura uterina augmenta. No obstant, en casos curosament seleccionats es pot valorar intentar un part vaginal si la mare ho desitja.


Tampoc en el cas de bessons. Una altra consulta que ens arrivaba, era la d'una mare que ens explicava que va tenir un primer part amb bessons per cesària i ens preguntava si podia tenir un segon part vaginal i la resposta també és que sí.

La cesària és una cirurgia abdominal major, i és l'única cirurgia per la qual la dona no té dret a una baixa. Segons explica Rodellar hi ha cesàries que són innecessàries i que ens les podríem estalviar, però n'hi ha d'altres que salven vides.


Si bé és cert que de vegades no es dona prou temps als nadons per néixer, també les mares i els seus acompanyants. Avui dia la gent tolera poc l'espera: vivim a l'era de la immediatesa i tendim a tenir menys paciència.

Segons explica Laura Rodellar la taxa de cesàries aconsellada per l'OMS (del 10-15%), és una xifra obsoleta i no és aplicable a tots els països per igual.  


"Hi ha un tabú força gran pel que fa a les cesàries. No se'n parla prou", ens diu. La Dra. Laura Rodellar anima a traslladar tots els dubtes que hi hagi respecte al tema a les llevadores i obstetres i també creu que és important fer un pla de part que inclogui la possibilitat de cesària per si donada l'ocasió i pel motiu que sigui el part acaba així.

Afegeix que la manca d'informació fa que maltes mares no saben què poden demanar en cas de cesària i alhora silenciar aquest tipus de part fa que a la dona que té un part per cesària se senti diferent o que no ha estat capaç de fer allò que suposa que ha de poder fer. 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat