Subhayan Das

Cinc consells per estalviar en la factura de la llum

Indicacions útils de l'OCU per controlar la despesa a casa en temps de crisi energètica

18 de novembre de 2022 a les 08:00h
Subhayan Das
per Criar.cat
Milers de llars de tot Catalunya pateixen l'augment de preus de la llum. Cada mes, la factura de l'energia fa un bon forat a les butxaques de les famílies que fan mans i mànigues per controlar la despesa en plena crisi per la pandèmia i la guerra entre Rússia i Ucraïna. Tot i les mesures de l'administració per pal·liar-ne l'impacte, els preus segueixen pujant.

En aquest context, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) dona alguns consells útils que a Criar.cat hem volgut resumir per contribuir a l'estalvi familiar: 

Cal estar atents/es a quina mena de contracte es té amb les operadores energètiques, a més de revisar el consum d'aquests últims mesos. La factura elèctrica del mes d'octubre s’ha reduït en un 14,4% respecte de l’any passat i ha arribat als nivells del setembre de 2021, quan va superar per primera vegada els 100 euros.

Cal revisar la potència contractada


Des de l'OCU es recomana al consumidor revisar a consciència quina és la potència elèctrica contractada amb la companyia. Expliquen que és necessari per mantenir un bon control, consultar a la factura quin ha estat el màxim de potència en el consum d'aquell mes: en el cas que estigui per sota, el consum, de la xifra màxima contractada, es recomana demanar una modificació per tal de rebaixar el preu de la factura. Es poden arribar a estalviar fins a 3 euros per cada kW de potència reduïda. 

Desendollar aparells


Sembla mentida, però el fet de desendollar tots aquells electrodomèstics o aparells electrònics que es troben en "stand-by" et fa estalviar en el consum global de l'electricitat. Segons l'OCU, cal desendollar tots aquells que no es fan servir de manera regular (com, per exemple, un assecador de cabells).

El simple gest de deixar-los endollats sense fer-los servir, pot augmentar fins a 4 euros mensuals la factura total. A més, des de l'organització recomanen al consumidor fer servir aquells electrodomèstics que més consumeixen (rentadores, rentaplats, etc) en els horaris de menys afectació a la factura. 

 Electrodomèstics eficients


Una inversió eficient és la de pagar més per electrodomèstics eficients a nivell energètics, aquells que tenen l'etiqueta A. Si es compara amb el pitjor etiquetatge possible, el G, la diferència de preu de la factura mensual es pot veure modificada en 50 euros. El cost d'aquests aparells és més elevat, però l'OCU ho recomana perquè a llarg termini és molt més barat en conjunt.
 

Quina és la teva tarifa? Compara-ho, guanyaràs temps i diners


L'OCU deixa molt clar que l'usuari ha de valorar de manera comparativa les diferents tarifes d'electricitat per conèixer si s'està fent servir una competitiva (i perjudicial per al consumidor) o es pot millorar la condició estructural del seu pis, casa o habitatge. Només contractant una tarifa més beneficiosa per a una llar, apunten des de l'OCU, una família amb un consum anual mitjà de 3.500 kW es pot estalviar fins a 37 euros. 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat