Desproveïment d'alguns medicaments d'ús pediàtric: consulta quins

Problemes de producció en dos laboratoris causen un efecte dominó en l'abastiment d'antibiòtics coincidint amb el pic d'infeccions que ha saturat les urgències

18 de novembre de 2022 a les 11:00h
per Criar.cat
Són moltes les famílies que aquestes dies no poden fer ús del medicament que els han receptat al CAP per a les seves criatures a causa de desproveïment a les farmàcies.

En concret, en aquests moments hi ha falta de:

 Amoxicil·lina en suspensió oral, antibiòtic indicat en el tractament d'infeccions sistèmiques o localitzades en l'aparell respiratori, tracte gastrointestinal o genitourinari, de pell i teixits tous, neurològiques i odontoestomatològiques. Hi ha estoc molt limitat que no permet cobrir les necessitats 

 Cloxacil·lina en suspensió i certes presentacions de cefadroxil, antibiòtics emprats per erradicar l'impetigen. 

 Cefuroxima, que s'utilitza per tractar i prevenir infeccions bacterianes com la pneumònia, meningitis, otitis mitjana, sèpsia, infeccions del tracte urinari i malaltia de Lyme. No hi ha estoc disponible

 Claritromicina, antibiòtic que serveix per tractar infeccions bacterianes, com ara pneumònia, bronquitis i infeccions de les orelles, sins nasals, pell i gola. 

Es pot consultar les actualitzacions en aquest enllaç de l'Agència Espanyola del Medicament

"No estan sent servits pels laboratoris ni els majoristes, i en general, no ens diuen una data de possible proveïment. Algunes presentacions van arribant, però amb comptagotes", informa una farmàcia consultada per Criar.cat. També MT Farmàcia confirma el desproveïment de certs medicaments pediàtrics. 

Tot plegat coincidint amb el pic d'infeccions que aquests dies està saturant les urgències pediàtriques. S'han desbocat els casos de bronquiolitis i d'impetigen. L'hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu, està atenent uns 400 casos diaris de bronquiolitis, té tots els llits d'UCI plens i han hagut de desprogramar cirurgies.  


Hem volgut consultar aquesta situació de desproveïment d'alguns antibiòtics amb l'Agència Espanyola del Medicament, el Departament de Salut i també amb especialistes.

"Hi ha problemes de subministrament en algunes presentacions pediàtriques d'amoxicil·lina. Això és degut a problemes en la producció de prospectes i en la línia de condicionament en dos laboratoris que tenen la major quota de mercat. Actualment, 14 presentacions d'amoxicil·lina pateixen problemes de subministrament de les 124 comercialitzades", expliquen des de l'autoritat espanyola.

"La coincidència de problemes de producció en els dos laboratoris de més presència al mercat impacta en un efecte dòmino a la resta. Els laboratoris afectats han posat en marxa tot el necessari per resoldre el problema i treballen 24h/7. Han comunicat que el subministrament podrà estar completament restablit abans d'acabar el novembre", asseguren.

Mentrestant, lAEMPS, com a part de les accions que duu a terme per minimitzar l'impacte dels problemes de subministrament, a més de monitorar les causes i la situació d'aquests laboratoris, també ha sol·licitat als altres que comercialitzen aquests medicaments que augmentin la seva producció per satisfer la demanda.

Les autoritats sanitàries catalanes, per la seva banda, ha elaborat un document per als professionals per facilitar alternatives als tractaments que en aquests moments no estan disponibles:

"Per a alguns dels antibiòtics hi ha disponibles presentacions en formes líquides. També es disposa de les presentacions en càpsules que es poden obrir i diluir en aigua i en comprimits que es poden partir o triturar i diluir en aigua. Es recomana l'ús d'aquestes presentacions, especialment quan la dosi prescrita coincideixi amb la dosi del sobre, càpsula o comprimit", indica en el document.

"En els casos en els quals la dosi prescrita no coincideixi, es pot considerar fer una dilució de la pols dels sobres de medicaments en un volum concret i exacte de líquid (mitjançant un mesurador o xeringa) sempre sota el criteri del facultatiu i solament en aquelles situacions que es pugui assegurar una correcta comprensió de les instruccions de preparació per part de pares/mares, tutors i/o altres persones que es faran càrrec d'administrar l'antibiòtic", proposa.

"No es recomana aquesta pràctica en menors de 2 anys atès que els possibles errors en la dosificació podrien ser més freqüents i tenir conseqüències més greus", alerta el departament.

En el document, també hi figura una relació de medicaments alternatius als tractaments no disponibles. Es pot consultar en aquest enllaç

Per la seva banda, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, la Dra. Anna Gatell, ha remarcat que es tracta d'un desproveïment irregular i transitori, i que CatSalut espera que es resolgui en un parell de setmanes. "Mentrestant, hi ha alternatives perquè es pot utilitzar el mateix fàrmac en una altre forma de presentació", assegura.

El Dr. Carlos Rodrigo, pediatra especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias, ens explica que pel que fa a l'impetigen falta transitòriament alguna presentació, però no és transcendent. A més, apunta que hi ha alternatives d'eficàcia equivalent: la mipirocina (amb diverses marques) i l'àcid fusídic. 

Amb relació a l'amoxicil·lina, explica es pot trobar al mercat també en altres formats o marques: "Alguns d'aquests antibiòtics orals es poden trobar si no es requereix una marca en concret", assegura el Dr. Rodrigo.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat