iStock

Li costa separar-se de tu? És normal i aquí tens alguns consells...

Ansietat per separació i com acompanyar-la

29 de novembre de 2022 a les 10:34h
iStock

Al teu fill o filla li costa separar-se de tu? Plora quan es queda a l'escola, a casa els avis o amb un/a cuidador/a? L'ansietat per separació és normal en criatures, sobretot en una fase inicial de desenvolupament maduratiu, al voltant dels 8 mesos, en què no comprenen el retorn després de la separació amb la mare i/o el pare.

Què és l'ansietat per separació? És una emoció intensa i natural, té un clar sentit adaptatiu i no és exclusiva dels infants. En criatures és molt normal quan les deixem a l'escola, a la llar d'infants o amb un/a cuidador/a


I els adults, per què sentim ansietat quan ens separem dels nostres fills/es? "La sentim perquè la separació és antinatural. Jo sempre explico que la societat avança a una velocitat molt més ràpida que el nostre cos i és quan sent que alguna cosa no està a lloc que s'activa. Perquè encara que funcionem així, no és natural passar 8 hores sense veure els teus fills/es. Això a la naturalesa vol dir que un altre animal es menjaria les nostres criatures. Estem anant en contra de la supervivència de la espècie. I el nostre cervell no ha superat encara aquest canvi de paradigma", explica la psicòloga Anna Masnou, autora del llibre "De l'ansietat al benestar".

És possible viure la separació de forma tranquil·la i positiva si fem un procés d'adaptació que permeti crear una nova figura de vinculació. Aquest procés és imprescindible, i si no es fa correctament, per contra, dificulta tant el benestar de les criatures com el de les seves famílies.


Què podem fer per facilitar la separació amb el nostre fill o filla?

Afavoreix que el moment sigui l'adequat. Procura el que el teu fill o filla tingui les necessitats bàsiques cobertes perquè no se li afegeixi malestar en el moment de la separació. És important que hagi descansat bé, que no estigui amb gana o nerviós. 


Fes que la separació sigui progressiva. Busca generar moments de separació breus abans i, si pots, familiaritza'l amb l'entorn o l'espai i les persones que s'hi trobarà. Si el teu fill va a començar a anar a l'escola, procureu visitar el lloc junts unes quantes vegades abans de deixar-ho durant tot l'horari complet. Practica deixant-lo amb un cuidador/a o familiar durant curts períodes de temps, perquè pugui acostumar-se a estar separat de tu.

Pensa algun recurs divertit o imaginatiu per poder gestionar el moment de separació o la falta de l'adult. Una abraçada o un ritual abans d'acomiadar-se, dibuixar-se un somriure i un petó a la mà, tenir algun penjoll o una polsera que haguem preparat junts a l'estiu que els ajudi en la separació, etc. Es pot fer amb anterioritat o durant el procés si veiem que li està costant adaptar-s'hi. Qualsevol iniciativa en què s'hi sentin partícips els pot ajudar, així com també portar alguna objecte si fan migdiada com un nino o un coixí...

Transmet tranquil·litat i sigues coherent. Crea un ritual per anar-te'n, de manera que puguis acomiadar-te d'una manera agradable, amorós i sense vacil·lacions. Transmet el teu fill serenitat i confiança. Tranquil·litza'l i digues-li que tornaràs, explica-li quant temps trigaràs amb conceptes que el teu fill pugui entendre (per exemple, després de dinar), perquè encara no pot comprendre la noció del temps. Concedeix-tota la teva atenció a l'acomiadar-vos, i quan diguis que te'n vas, fes-ho.

Compleix les teves promeses. És important que tornis en el moment en que li has promès fer-ho. Això és essencial. D'aquesta manera, el teu fill o filla desenvoluparà la confiança que pot afrontar aquest temps de separació.

És important saber que hem de ser-hi presents, en cos i ànima, i que és fonamental posar paraules a allò que sentin o observin, i legitimar-ho. Fer-los saber que és normal i natural que ens trobin a faltar, que estiguin més nerviosos, que plorin, etc.

Molta paciència, empatia i amor perquè passarà i arribarà un moment en què se sentiran segurs i vinculats a amb altres persones referents. 

Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat