Té alts i baixos o s'estressa per Nadal? Consells per acompanyar els infants

Aquesta és una època molt intensa per als infants, especialment si són altament sensibles

5 de desembre de 2023 a les 08:00h
Nadal és una època de molts estímuls per als infants. Un estudi de la Universitat de Copenhaguen ha detectat que quan es pensa en aquestes festes s'activen fins a cinc zones diferents del nostre cervell.

A més, les modificacions a l'entorn poden arribar també a estimular o inhibir la producció de diferents neurotransmissors: dopamina, serotonina, cortisol, adrenalina o oxcitocina, podent fins i tot arribar a modificar l'escorça motora sensorial del cervell. 


En el cas de nounats, criatures altament sensibles o amb alguna mena de trastorn del neurodesenvolupament, pot suposar quelcom complicat. L'excés d'estímuls visuals, auditius, olfactius, tàctils i en general sensorials, poden arribar a fer-los col·lapsar, estar més neguitosos de l'habitual o irritables. 

És per aquest motiu que us hem preparat una sèrie de consells per viure les festes amb més calma i tranquil·litat, pensant en els més petits de la casa: 


Mantenir les rutines: intentar manternir al màxim les rutines a l'hora de menjar, els moments de dutxa, tenir planificades les activitats i també els moments de calma i tranquil·litat. Sabem que és complicat fer-ho, i hi ha excepcions i excepcions, però dintre d'allò possible cal procurar mantenir els timmings per no saturar-los i provocar el que se'n diu vulgarment que "estiguin passats de voltes", que no és altra cosa que el seu cos no ha obtingut el descans, l'alimentació o la tranquil·litat que necessita. 

Anticipar els canvis i planificar amb temps: us proposem indicar a un calendari visual quins són els dies de festa, on s'anirà cada dia, i també els dies de tranquil·litat, joc i descans. I sí, si tens un bebè també pots parlar amb ell, i li pots explicar que hi haurà molta gent i molt soroll. En aquest cas l'anticipació s'haurà de fer immediatament abans que passi. 


No forçar ser el centre d'atenció: és possible que si tens un nadó i ets amb altres familiars el vulguin agafar en braços. Hi ha nadons que ho accepten i no passa res, però en altres nadons pot ser una font d'estrès o irritabilitat. En infants més grans pot passar que es vulgui que diguin el verset, que cantin una cançó... no s'ha de forçar la situació i se'ls ha de respectar en tot moment. 

No obligar a fer petons: i menys a canvi de caramels, xocolatines o diners. Entre altres coses per treballar el consentiment. Us deixem aquest article de la psicòloga Paola Roig: "Per què no hem d'obligar mai a fer petons"


Respectar cada fase i cada etapa: pot ser que l'any passat el teu fill volgués tocar la flauta o cantar una nadala i aquest any no. I encara que l'insistim i li diguem que l'any passat ho va fer, pot ser que estigui en una etapa o fase diferent i ara no ho vulgui.

Blindar les hores de descans: Donar espais de recolliment sense estímuls al final del dia per fer una transició suau pel descans. És important perquè pot ser que si està nerviós sense voler passi a dormir menys i acaba sent un peix que es mossega la cua. 


 
Arxivat a:
NadalGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat