Gaudim molt dels àpats en família per
Nadal. Però també és important transmetre als nostres fills i filles que les tradicions poden i han de ser saludables mantenint uns
bons hàbits i cuidant-nos.
En parlen
Alicia Aguilar, directora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC, i
Anna Bach, directora del màster d’Alimentació en l’Activitat Física i l’Esport de la UOC, que donen algunes claus per no arribar a saturar el nostre cos i el dels infants amb àpats copiosos:
Ajustar racions. Hi ha la tendència a cuinar en excés i a servir massa quantitat al plat, fet que ens porta a menjar més del que, fins i tot, ens ve de gust.
Controlar els aperitius. Es poden combinar opcions més greixoses amb altres a la planxa o bullides.
No oblidar el peix i els vegetals. Tot i que la carn és molt present aquests dies en els plats tradicionals (carn d’olla, pollastre amb prunes, canelons...), cal procurar incloure menús basats en peix o vegetals.
No saltar-se àpats. Saltar-se àpats pot comportar que s'hi arribi amb més gana i es mengi més. Cal intentar fraccionar la ingesta diària en cinc àpats per a no alternar el dejuni amb els menjars abundants.
Menjar a poc a poc i modera les postres. També és bona idea recórrer de tant en tant a les postres a base de fruites (sorbets de fruita, pinya tallada, carpaccio de fruites...).
Evitar sobretaules amb menjar al centre. És més fàcil picar alguna cosa encara que ja s'estigui tip.
Reprendre la rutina com més aviat millor. Si ha sobrat menjar, una bona opció és congelar-lo i guardar-lo per a ocasions especials.
Fer activitat física. Tots sabem que és desaconsellable una activitat física intensa o els canvis bruscs just després de dinar, però dur a terme una activitat suau com pot ser el fet de caminar a ritme de passeig és molt recomanable. El doctor Diego Sánchez Muñoz, director mèdic i fundador d'IDI-Institut Digestiu, assegura que "pot agilitzar el procés, ja que el cor bomba més sang i facilita que aquesta arribi a l'intestí per estimular-lo".
Hi ha aliments que generen una digestió molt més ràpida, com les fruites i les verdures en general; i d'altres, com les carns vermelles, provoquen un procés molt més feixuc laboriós i pot trigar moltes hores a finalitzar.
L'exercici físic que pot millorar la nostra digestió no ha de ser excessiu, ni brusc, sinó moderat, en qüestió a allò que s'hagi menjat, a les nostres condicions en aquell moment i altres qüestions, com el clima o la temperatura del dia.
Aliments que poden ajudar en la digestió (i que es poden introduir en receptes):
fonoll, farigola, llorer, escarola, endívia, carxofa, pinya, llavors de fonoll, sucs de verdura,...
Cal procurar beure força
aigua i també
iogurt bífidus o sucs de taronja, llimona o pastanaga.