Josep M Montaner

Regles més abundants: l'últim efecte advers reconegut oficialment de les vacunes contra la Covid

És una alteració transitòria i sense gravetat, segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

Josep M Montaner
per Criar.cat
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ja recull oficialment entre les possibles reaccions adverses a les vacunes contra la Covid el fet de passar a tenir regles abundants.

En concret, en el cas de les de Pfizer BioNTech (Cominarty) i Moderna (Spikevax), segons recull el 18è informe de farmacovigilància de les vacunes de la covid, publicat aquest mes de desembre.


El sistema que vigila de manera contínua els possibles efectes secundaris dels medicaments, incloses les vacunes, ha conclòs que hi ha una "possibilitat raonable" que es pugui relacionar un sagnat abundant amb les vacunes d'ARNm.

En canvi, ha descartat vincular aquests fàrmacs amb l'amenorrea o absència de regla.


Fins ara, un estudi fet en 4.000 dones als Estats Units havia conclòs que la regla podia allargar-se un dia de mitjana, però descartava que fes augmentar el sagnat. Un altre estudi, amb implicació catalana, va concloure que vacunar-se després de l'ovulació podria evitar possibles alteracions al cicle menstrual.
 
Segons figura en el document, es tracta d'un sagnat de més volum i/o durada que "arriba a interferir en la qualitat de vida física, social, emocional i material de la dona". L'AEMPS indica, però, que és un problema que no és greu per a la salut i assegura que no hi ha proves que aquestes alteracions tinguin cap impacte en la reproducció i la fertilitat de la dona.


"La gran majoria d'aquests casos es refereixen a canvis en el patró de sagnat, són transitoris i autolimitats, sense revestir gravetat. Aquests canvis poden aparèixer després de la primera i de la segona dosi, així com després de la dosi de reforç de totes dues vacunes."

L'agència insisteix que el balanç de risc-benefici de les vacunes de Pfizer i Moderna "es manté favorable" ja que la possibilitat que es doni un efecte advers com aquest no supera els beneficis que aporta el vaccí.
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres