Arriba un
Nadal que estarà marcat per l'increment de
preus. De mitjana, el
peix i el
marisc s'encariran un 13% respecte de l'any passat i la fruita un 10%, amb increments marcats en productes típics com són el
raïm o la
pinya.
Per reduir el preu de la cistella de la compra, els majoristes recomanen optar pel producte de
proximitat i anar al
mercat amb la ment ben oberta i deixant-se assessorar pels professionals.
Voler comprar un producte en concret pot fer que en paguem un preu molt elevat si no està en el seu moment òptim. També es recomana optar pel
producte fresc, aprofitar bé els
aliments i comprar amb antelació, perquè molts productes es poden congelar i embassar al buit sense que perdin les seves propietats.
Més marisc
Aquest Nadal els majoristes preveuen comercialitzar unes 6.800 tones. Entre el 80% i el 85% serà producte fresc i la resta
peix i
marisc congelat, així com elaborats frescos de peix.
Tot i que de mitjana aquest aliments s'encariran un 13%, en les darreres setmanes el preu s'ha moderat perquè hi ha hagut molt bones captures. Els que més s'encarirà serà: el
llenguado, el
llobarro salvatge, el
salmó, la
cloïssa de cultiu o els
musclos. Per contra, el
calamar, l'
orada salvatge o el
bacallà fresc, seran més barats que l'any passat.
Fruita i hortalissa
Els majoristes de
fruites i
hortalisses preveuen incrementar les vendes entre un 5% i un 10% respecte de l'any passat i distribuir unes 100.000 tones de producte. Tot i els efectes del
canvi climàtic, que s'han fet molt evidents enguany, hi haurà molt producte i de qualitat. Els preus s'incrementaran de mitjana un 10%. Productes típics d'aquestes dates com la pinya o el raïm d'
Alebo s'encariran i d'altres com els
cítrics, per contra, seran més econòmics que el passat Nadal.
Carn i aviram
El sector
carni preveu distribuir un 15% més de producte que l'any passat, passant dels 950.000 quilos del 2021 als 1,1 milions. Pel que fa a l'
aviram, els majoristes preveuen distribuir unes 18.000 peces, entre un 5% i un 10% més que l'any passat.