Daiga Ebally via Unsplash

Consells per viure una criança més sostenible amb el teu nadó

Les tovalloletes humides són anomenades el "monstre de les cloaques" i poden trigar més de 100 anys a degradar-se. Eliminar-les no és l'únic que pots fer per viure de manera més ecosostenible amb el teu nadó.

25 de setembre de 2020 a les 06:13h
Daiga Ebally via Unsplash
La majoria de tovalloletes humides que s'utilitzen per netejar els culets dels nostres nadons no són biodegradables encara que de vegades ho especifiquin a l'embolcall. Tot i que l'Estat Espanyol va publicar una normativa l'any 2019 conforme ho havien de ser, la major part dels fabricants encara no s'han adaptat al requeriment. 

Això provoca no només col·lapses a les canonades: des de diverses organitzacions ecologistes ja han alertat que la contaminació plàstica, causada majoritàriament per aquest producte, causa la mort de més de 100.000 espècies marines.


Durant el confinament la venda de tovalloletes corporals va augmentar un 49%, posant en perill la salubritat de l'aigua. Aquest fet ha agreujat encara més la situació.

Però el de les tovalloletes humides no és l'únic tema que preocupa a molts pares i mares que volen viure de manera sostenible. Segons dades de l'Agència de Medi Ambient del Regne Unit, l'impacte mediambiental de consumir bolquers d'un sol ús és de 550 kg de CO2, tenint en compte que de mitjana els utilitzaran durant dos anys i mig.


No només cal utilitzar bolquers de tela. També cal donar-los una segona vida i rentar-los amb programes d'alta eficiència i assecar-los al sol

El mateix estudi alerta que l'impacte sobre l'escalfament global dels bolquers de tela és comparable amb els d'un sol ús (bàsicament per l'energia i aigua utilitzades per rentar-los), tot i això, la reducció dels residus sòlids és innegable, ja que els d'un sol ús triguen centenars d'anys a desintegrar-se.


Per això es recomana rentar els bolquers de tela amb programes d'alta eficiència energètica i assecar-los al sol, a banda de reutilitzar els mateixos bolquers si es té una segona criatura o tercera per donar una altra vida al producte. Fent això reduiríem un 40% les emissions de CO2 corresponents als 570 kg de CO2 que corresponen a les despeses d'energia i aigua de produir i consumir bolquers de tela (residus sòlids segons el cicle de vida dels bolquers, superfície i matèria primera, entre altres). 

L'impacte de la indústria tèxtil també té repercussions mediambientals i socials. Per fer una samarreta de cotó de 200 grams es necessiten 2.000 litres d'aigua, uns texans 10.850 i per fabricar unes sabates esportives uns 4.400 litres segons dades de la Water Footprint Network

Reutilitzar la roba de germans, amistats o familiars també és clau

No n'hi ha prou amb reutilitzar roba de germans, amistats o familiars. També cal reduir la quantitat de roba que utilitzem tant progenitors com criatures i que aquesta sigui originàriament provinent de proveïdors responsables amb la producció. 

Evitar els plàstics és sense cap mena de dubte tota una assignatura pendent. Cada any es produeixen 500 mil milions d'ampolles de plàstic, el 50%, segons assegura Greenpeace, acaben als abocadors.

Eliminar l'ús d'aquestes ampolles per utilitzar-ne d'altres d'acer reutilitzables, canviar l'ús de les bosses de plàstic per altres de tela, utilitzar canyes reutilitzables o bé no utilitzar-ne són alguns dels consells bàsics per viure una mapaternitat més sostenible amb el nadó.

Els microplàstics que es poden despendre d'aquestes ampolles, gots o joguines i que es poden acabar ingerin és una altra de les preocupacions de molts pares, mares o responsables de criatures, que opten per altres productes d'altres materials alternatius. 

Sigui com sigui, acabar amb la compra d'elements innecessaris, fer un consum més responsable i conscient és sense cap mena de dubte la clau per reduir l'impacte mediambiental.


Aquest són els 5 consells que et dona @the.organicmama per apostar per una mapaternitat més sostenible. 
 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Martí Artalejo
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat