Sierra St. John

Tancaran els parcs infantils?

Precintar les àrees de joc és una de les poques competències municipals per fer front a la pandèmia

Sierra St. John
Els parcs infantils s'han convertit en un camp de batalla més que qüestiona la gestió política de la crisi del coronavirus. Des que va començar el desconfinament de la primera onada s'hi ha vist de tot. Famílies trencant precintes, mares netejant a consciència elements de joc i criatures amb els pantalons destenyits després de baixar per tobogans desinfectats amb lleixiu per part de les brigades municipals. Tot això sense abandonar la incertesa permanent: què cal fer? 

Un dels factors que han convertit els parcs en una qüestió polèmica és que la competència de tancar-los o obrir-los és dels municipis. Localitats veïnes no necessàriament apliquen les mateixes mesures, i la disparitat de criteris genera confusió entre la ciutadania. Però què tenen en compte els pobles i ciutats per prendre una o altra decisió? 


Barcelona, per exemple, acaba d'estrenar al costat de l'Ajuntament la nova plaça de Sant Miquel, amb un parc infantil que ha doblat la superfície que tenia i ha incorporat un sorral per als més petits. Aquests dies llueix ple de vida. "No hi ha evidències que les àrees de joc infantil siguin un vector de contagi", afirmen fonts del consistori, que a la vegada valoren aquests espais com "essencials" per al desenvolupament dels infants. "I més si tenim en compte les restriccions actuals pel que fa a altres activitats", diuen en relació al tancament d'extraescolars, entrenaments esportius, sales de joc i activitats culturals.

Només un dia després de l'obertura del nou parc de Barcelona, però, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, defensava en una entrevista a la ràdio municipal el tancament de tots els parcs de Catalunya. Al Prat ho estan des del dia 16 d'octubre. Per a ell, els motius són clars: que els nens i nenes no surtin dels grups estables que tant costen de preservar dins l'escola i evitar aglomeracions i trobades de persones adultes fora del grup de convivència. I afegia: "La consellera de Salut ens ha demanat que davant del dubte apliquem sempre la mesura més restrictiva".


El Departament, de fet, va emetre una llista de mesures per garantir la seguretat dels parcs en cas de mantenir-los oberts, ja que reconeixien que són "un espai beneficiós per als infants". Les recomanacions incloïen reduir l'aforament, limitar l'accés a un adult per criatura, respectar la distància de seguretat, no seure als bancs, no menjar ni beure a l'espai de joc i escurçar el temps d'estada.

Però en algunes ciutats, com a Mataró, l'Ajuntament no ha vist factible complir amb totes aquestes indicacions i ha optat per no reobrir. Així, la capital del Maresme manté les seves 125 àrees de joc tancades des del 20 de juliol. La regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, assegura: "Quan es decideixen aquestes mesures no és per fer la guitza, sinó per protegir la població", reflexiona Seijo, que assegura que pot entendre a qui s'ha sentit afectat per la decisió. 

"Jo també he tingut fills petits, però són decisions que es prenen com a exercici de responsabilitat. Ens han de preocupar els parcs, però ens ha de preocupar més com estan les ucis". Seijo, a més, diu que els petits encara poden jugar a la sorra, córrer a les places o anar en bici pel passeig marítim: "Hi ha mil activitats alternatives!".

A aquest tipus de propostes s'hi suma l'ajuntament de Girona, que anima els infants a esbargir-se en espais naturals de la ciutat, com ara la Devesa, les Deveses d'en Bru, les Hortes de Santa Eugènia i les vies verdes. En el seu cas, el tancament dels parcs es va fer efectiu el 16 de setembre i és l'única capital de província que encara hi restringeix l'accés: a Barcelona, Tarragona i Lleida els tobogans i els gronxadors segueixen oberts.
 
També ho estan a Castelldefels, on el regidor de Via Pública i Manteniment, Fernando Cerpa, assegura que és una decisió que té en compte els beneficis per a la salut. "No podem quedar d'esquena a la vessant social que tenen. Veiem amb bons ulls ser permissius i que es puguin gaudir, tot i que amb limitacions", explica. "Fins quan? Continuaran oberts mentre no hi hagi una recomanació oficial de tancar", assegura. Mentre aquesta ordre no arriba, els parcs infantils segueixen sent un dels pocs espais d'esbarjo que encara pot gaudir la canalla. Un reducte de llibertat infantil.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres