iStock Little Bee

Quan no menja... I hi ha un motiu al darrere

Hi ha diverses causes per les quals els infants poden rebutjar certes textures o aliments. Ens les explica la nutricionista Esther Sánchez

8 de febrer de 2023 a les 08:00h
iStock Little Bee
per Alba Carreres
Que la teva criatura no mengi pot arribar a generar moltes angoixes a la família, que intenta fer tot allò que pot, que llegeix i que li recomanen perquè el seu fill o filla tingui una dieta equilibrada.

Segons ens explica la nutricionista Esther Sánchez poden haver-hi diverses causes per les quals un infant o nadó no vol menjar i és important, segons ens diu que ho valori un professional adient. 


El primer consell que ens dona és mantenir la calma: "És una situació estressant per la família, quan un infant rebutja l'aliment repetidament, el tira, hi ha crits i plors a la taula i els menjars es converteixen en un malson". Tot i això, ens explica que és important que no hi hagi un ambient de nervis i crispació.

Què passa amb les criatures que quasi mai volen alimentar-se i perden pes fins al punt d'haver de donar-los el menjar nosaltres? Darrere hi podria haver algun d'aquests problemes que ens explica i cal que un/a persona experta determini quina pot ser la causa.


Selectivitat alimentària: els nens i nenes selectius solen rebutjar un o diversos grups d'aliment. Els més comuns són les verdures, les fruites o la proteïna animal. És força habitual que vagin restrets.

Problemes mèdics: per exemple el reflux, que passa força desapercebut, o bé que vagin restrets. També s'han de descartar al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Cal valorar-ho amb un/a pediatre/a.


Motricitat oral alterada o problemes de deglució. Hi pot haver també un problema de deglució, incoordinació, amígdales, vegetacions que cal descartar amb un otorrino o logopeda, cal valorar si té mossegada creuada o problemes amb el frenet.

Processament sensorial alterat: solen evitar aliments segons les característiques sensorials, com el color, la textura, l'olor, la temperatura o aparença de manera molt marcada. En aqust cas ho ha de valorar un/a terapeuta ocupacional.


Trastorn de l'alimentació pediàtric: És una alteració de la ingesta oral que no és apropiada per l'edat i que està associada amb una disfunció mèdica, nutricional, d'habilitats d'alimentació i/o psicosocial. El tractament serà multidisciplinar.

ARFID: Trastorn per evitació/restricció de la ingesta d'aliments: alteració que es manifesta pel fracàs persistent en satisfer les necessitats nutricionals i/o energètiques apropiades. S'associa a la pèrdua de pes significativa, deficiència nutricional important, dependència d'alimentació o suplements nutricionals orals, marcada interferència amb el funcionament psicosocials.


 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat