Alba Carreres

Senyals d'alarma quan un infant no menja

Quan es considera que hi ha un problema en l'alimentació d'un infant?

20 de febrer de 2023 a les 07:30h
Alba Carreres
per Alba Carreres, Esther Sánchez
Si estàs llegint això és perquè segurament el teu fill/a no menja, o potser no tant com voldries. Perquè et provoca un estat d'angoixa saber si la teva criatura s'està alimentant de manera adequada.

Hem parlat amb la nutricionista Esther Sánchez per tal que ens expliqui quins són aquells motius que ens poden fer pensar que hi ha alguna cosa al darrere, que són realment motiu de consulta amb una persona especialista per tal que ens faci una sèrie de recomanacions.


No hi ha una solució màgica, ni un botó que faci que de cop i volta el teu fill o filla mengi tot allò que tu voldries. Però sí que pot ajudar a la família que aquest/a professional proporcioni una sèrie de recomanacions, després d'haver estudiat el cas en concret, per tal que les famílies les incorpori en el seu dia a dia.

Quins són aquells senyals que poden indicar que hi ha un problema en l'alimentació de les nostres criatures. Us hem preparat el següent recull: 


Quan desplacen un grup d'aliments sencers: quan no vol menjar verdura en cap dels seus formats, o no menja fruites, però no una en concret, sinó cap ni una. 

No mengen més de 30 aliments diferents: A partir dels 18 mesos aproximadament és una alerta que pot indicar que hi ha selectivitat alimentària, però si no arriba ni a 10 és súper alerta. 


Quan es produeix una baixada de pes: en aquest cas cal valorar amb un/a especialista què està passant i com està afectant el desenvolupament de la criatura. 

No pot menjar el mateix que l a resta de la família: quan la criatura ja té certa edat i li has de fer un menjar específic per ell (però no només un dia perquè no li agrada el bròquil, sinó cada dia). 

Quan ens genera angoixa pensar en què li faré avui per dinar, per sopar: "això ja ens està indicant que hi ha un problema en la seva alimentació", ens assegura Esher Sánchez.

Quan detectem un problema amb les textures: "Quan per exemple als 2 anys no menja sòlids: potser mirar logopeda si la deglució és correcta, té frenet sublingual, o simplement hi ha un retard en una introducció de textures", explica Esther. També pot passar que hi pugui haver un problema de sensorialitat i rebuig de certes textures (la truita, les textures esponjoses, o les dures sense ser cruixents).

Quan té problemes amb determinats colors: separa per colors rebutjant per exemple colors verds, taronges o marró i menjant només allò que és de color blanc.

Si només veure el menjar li produeix vòmit: "Hi ha infants que pel sol fet que estiguis menjant peix al seu costat pot ser que tinguin arcades i fins i tot acabi amb vòmit", aquesta seria també un senyal que alguna cosa passa. 

Hi ha però també una sèrie de senyals que no hem de deixar de banda que són motiu d'anar al metge o metgessa de manera immediata, especialment en nadons petits: 


Senyals de màxima alarma i visita mèdica d'urgència

Signes de deshidratació: ulls enfonsats, plor sense llàgrima, boca seca o no orina com abans.

El notes apagat o sense ànims, sense energia, en estat letàrgic o adormidet.

Desprèn una olor avinagrada, semblant a la del vinagre de poma, pot indicar que hi ha cossos cetònics.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat