Roberto Cortese

Com detectar si els treballs escolars són fets amb intel·ligència artificial

Cada vegada més alumnes utilitzen eines com la coneguda Chat GPT per fer treballs escolars. Aquesta eina ajuda a detectar-los

15 de març de 2023 a les 07:30h
Roberto Cortese
per Alba Carreres
Els grans avanços tecnològics propicien que joves i adolescents cada vegada ho tinguin més senzill per trolejar el professorat.

Detectar el plagi, quan es tractava d'articles de Google, Viquipèdia o Enciclopèdia Catalana, podia resultar una tasca relativament senzilla. Amb la Intel·ligència Artificial (IA) la cosa es complica: cap treball és igual.


Eines com Chat GPT són capaces de fer treballs d'una extensió pautada, sobre un tema determinat, l'estructura que desitges, mitjançant un model de llenguatge artificial. Tot i això, sovint la informació no és precisa, les fonts no se citen de manera adequada.

Com es pot saber si el treball que ha fet un alumne/a és un plagi? Open AI ha desenvolupat la seva pròpia eina per tal de detectar plagis d'IA.


Es tracta d'un classificador de textos, una eina que permet detectar la possibilitat que un text hagi estat redactat per una IA. Tot i això s'ha alertat que pot ser enganyat posant-hi parts redactades per una persona.

Una altra eina d'utilitat que et permet saber si la totalitat del text, o part d'aquest, es tracta d'un plagi és Copy Leaks. Enganxant un fragment del text comprova quants resultats hi ha a internet idèntics, amb canvis menors, amb significats seleccionats i paraules omeses.



A més, just al costat hi tens una finestreta amb les fonts utilitzades i els links per tal de veure amb un simple cop d'ull d'on ha estat extret. 

I per detectar deepfakes, és a dir, informació falsa generada per Intel·ligència Artificial que sembla totalment real? Doncs també hi ha una eina i es diu FakeCatcher. És la primera plataforma que permet detectar deepfakes en temps real i té un 96% de fiabilitat. 

Educar l'alumnat amb l'esperit crític pel que fa a la intel·ligència artificial és especialment important. Us deixem aquest cas de nigromància digital, és a dir, fer dir a una persona alguna cosa que no ha dit, que sembla 100% real però que en realitat és Fake. En aquesta ocasió el creador es transforma amb l'actor Tom Cruise.



ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat