Xavier Mouton

Per què les mares solteres consideren discriminatoris els nous permisos de mapaternitat?

Una sentència que reconeix el dret d'una mare soltera a sumar els permisos de mapaternitat ha estat recorreguda pel Ministeri Fiscal

30 de novembre de 2020 a les 09:01h
Xavier Mouton
per Criar.cat
Les famílies monomaparentals estan en lluita. Davant de l'equiparació dels permisos de parelles (16 setmanes estipulades) que entren en vigor el gener del 2021, veuen com la desigualtat creix. Mentre que un menor d'una família amb dos adults tindrà 16 setmanes + 16 setmanes d'un progenitor i altre  de cures, el d'una família monomaparental en tindrà la meitat.

Una sentència pionera a l'estat espanyol ha donat la raó a una mare monomarental i permetrà que tingui 24 setmanes de permís per naixement de la seva criatura i cures d'un menor. Associacions de famílies monomarentals s'han organitzat per reclamar després d'aquesta sentència del País Basc, que ha reconegut que els permisos actuals són discriminatoris vers aquest model familiar. Tot i això, el fiscal ha recorregut la sentència. 


Miriam Tormo Aguilar, presidenta de Madres Solteras Por Elección (MSPE) i vicepresidenta de Famílies Monomarentals (FAMS), ens diu que la sentència obre un camí d'esperança. "Fa anys que reivindiquem que els permisos deixen en desavantatge els nostres menors en relació les criatures de famílies biparentals. El fet que el 2021 s'iguali el permís de segon progenitor al permís de maternitat suposa unes pitjors circumstàncies per membres d'aquest model de família a banda d'una desigualtat encara més gran pel que fa al gènere", assegura. 

La Marta* (nom fictici per preservar la identitat), portava treballant tota la seva vida. Va ser acomiadada quan estava amb tractaments de fertilitat per quedar-se embarassada. Ara busca feina i té por que pel fet de ser mare soltera pugui afectar negativament la seva cerca de feina. És per aquest motiu que no vol que consti el seu nom real. 


"Si tinguéssim una ajuda com la de les famílies biparentals seríem menys vulnerables. Estant a l'atur, no se'ns conta la lactància. Només tenim 16 setmanes pelades. Les nostres criatures, tot i no tenir parella es mereixen tenir el mateix temps de curs. Aquesta igualtat en els permisos de paternitat o parella fa que les famílies monoparentals ens quedem molt més enrere", ens explica.

Tan bon punt neixi la meva filla estarà patint discriminació

Per la Nelly la sentència és positiva, però segons diu la seva sensació és d'escepticisme. Està embarassada de la seva primera filla. Serà mare soltera per elecció. "Si no canvien les coses la meva filla tan bon punt neixi estarà patint discriminació respecte d'altres nens i nenes que neixin en una família amb dos membres adults". 


L'Elena és mare soltera d'un nen de 3 anys, és advocada i assegura que la posició del ministeri fiscal que ha recorregut la sentència li deixa un regust agredolç. Pensa que algú s'ha oblidat per complet dels drets dels infants per sobre de tot.  Tot i això reconeix que la rotunditat de la sentència és il·lusionant i demostra que s'està treballant pel bon camí perquè es reconegui el model de família monomaparental. 

"És una brisa d'aire fresc", ens explica l'Alícia González Sánchez, mare d'un nen de dos anys i mig i delegada de Catalunya de Madres Solteras Por Elección (MSPE). "És important seguir en aquesta lluita. Em té una mica desanimada el fet que la Fiscalia ho recorri i que no ho consideri de llei. Estan tractant les nostres criatures com a ciutadans de segona", assegura. 

Segons ens asseguren totes elles, negar la prestació del temps que correspondria al segon progenitor en una família biparental significa menys temps de protecció econòmica i més dificultat per trobar feina en el cas d'estar aturada. "No ens quedarem de braços plegats", ens diuen des de l'associació. "Ara més que mai s'ha de fer justícia".
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat