Es pot prevenir el càncer d'endometri? 1 de cada 37 dones el desenvoluparà al llarg de la seva vida

Parlem amb el Dr. Matias-Guiu i la Dra. Àgueda Martínez, investigadors del projecte EPH Receptor Signaling in Endometrial Cancer, beneficiat a la convocatòria "Projectes d'Impuls a la Recerca en Salut", de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

10 de maig de 2023 a les 07:30h
per Alba Carreres
El càncer d'endometri és el càncer ginecològic de major prevalença. S'estima que aproximadament 1 de cada 37 dones el desenvoluparà al llarg de la seva vida. Malgrat els múltiples avenços, la mortalitat associada a aquest tipus de càncer és encara elevada.

Un grup d'investigadors, liderats pel Dr. Matias Guiu i la Dra. Àgueda Martínez, del projecte EPH Receptor Signaling in Endometrial Cancer, beneficiat a la convocatòria "Projectes d'Impuls a la recerca en Salut", de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, estudia la manera de frenar aquesta malaltia.

Segons ens explica el Dr. Matias Guiu, es tracta d'un tumor molt freqüent, cada vegada més freqüent, que està relacionat amb l'edat i amb els hàbits:

"S'han detectat dos grups de pacients. En el primer grup aquest tumor és relativament tractable amb cirurgia i es pot controlar amb radioteràpia. Però en un 20% de les dones, que serien les que pertanyen a aquest segon grup, el tumor és molt més agressiu, s'estén més enllà de l'úter i en aquesta situació no hi ha massa alternatives", assegura.
 

A l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida fa molts anys que treballen per posar fi al càncer d'endometri: Les cèl·lules tumorals tenen vies de senyalització que s'activen i que fan que una cèl·lula proliferi i viatgi pel cos. Identificant quines són aquestes vies per interferir-les a temps és un dels objectius principals de la recerca.

A qui afecta més el càncer d'endometri? Afecta especialment a dones a partir de la menopausa, amb obesitat o hipertensió. Segons ens confirma el Dr. Matias Guiu així com en altres tipus de càncer ginecològic malalties com l'endometriosi o haver tingut el Virus del Papil·loma Humà (VPH) poden influir, en el cas del càncer d'endometri no està relacionat.

En canvi, sí que ho està l'excés d'estrògens, que són els que poden produir l'obesitat: de fet l'hiperestrogenisme és una condició que es produeix o bé per un dèficit de progesterona (hiperestrogenisme relatiu), per un excés de producció d'estrogen, per un dèficit d'eliminació d'aquest, o per un excés d'estrògens exògens i que precisament pot augmentar el risc de diverses patologies ginecològiques.

Quins són els principals senyals als quals cal parar atenció? Sagnats anormals especialment quan ja hi ha menopausa, dolor abdominal i rampes a la zona de la pelvis. 

Què es pot fer per identificar-lo? Com que en altre tipus de càncer, com el de coll uterí, les citologies amb test de papanicolau estan funcionant com a mètode de detecció, el grup de recerca, juntament amb altres organismes referents en l'àmbit internacional de prevenció i detecció de càncer d'endometri, proposen detectar amb una senzilla prova detectar petites cèl·lules de càncer d'endometri que s'expulsen per la vagina. 

La maternitat ens protegeix de patir-ne? Així com en altres càncers, com el d'ovari, la maternitat sí que ens protegeix, amb el d'endometri no és així. Tot i això, segons ens assegura el Dr. Matias Guiu, els casos quan encara hi ha menstruació són força excepcionals.

Es pot prevenir? S'ha observat que duent a terme una vida saludable i d'autocura el risc és més baix. Tot i això, el risc zero no existeix, i per això la tasca de recerca que s'està duent a terme des de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida és cabdal per prevenir, reduir-ne els casos i especialment evitar els més greus.


Amb la col·laboració de


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat