Annie Spratt

Els nens i nenes reclamen més temps lliure

Un estudi de l'Institut Infància i Adolescència conclou que els infants estan molt poc satisfets amb els horaris: massa temps de deures i extraescolars i poc de pares

2 de desembre de 2020 a les 07:32h
Annie Spratt
per Criar.cat
Els infants estan molt poc satisfets amb els horaris: massa temps de deures i extraescolars i poc de temps amb la família. 

Ho confirma un estudi de l'Institut Infància i Adolescència impulsat per l'Ajuntament de Barcelona. El programa "Parlen els nens i nenes", ha valorat el benestar subjectiu de la infància a la ciutat de Barcelona.


Per primera vegada s'ha preguntat als infants i no als adults com estan i què es pot fer per tal que estiguin millor. S'ha fet a través d'enquestes i tallers a nens i nenes d'edats compreses entre 10 i 12 anys. La conclusió? "Volen més temps lliure i llibertat per decidir què fer-hi". 

L'Esther és mare de tres filles. Explica que les tardes passen volant i que entre els trajectes d'anada i tornada a les escoles, els deures, les dutxes i els sopars només els queda menys de mitja hora de temps lliure per jugar o fer allò que els vingui de gust.


"M'agradaria poder dinar amb les meves filles, fer la migdiada amb elles i anar al parc sense estar pendent de mirar el rellotge. Vull poder educar en valors, a l'aire lliure, fer comunitat i per això per a mi el més important és tenir temps per la família", assegura. 

El fet que hi hagi encara localitats amb els parcs tancats tampoc hi ajuda: "Estic a punt de fer una performance al parc com si fos Txernòbil", ens diu el Marc. Els seus dos fills porten des del passat 16 d'octubre sense poder anar a esbargir-se al parc. Juntament amb altres mares i pares han creat un grup pro infància per vetllar pels drets de les criatures.




L'excés de deures també sembla ser un problema. "El meu fill té 10 anys i es passa les tardes fent els deures. Al final ens passem la tarda fent els deures amb ell quan ens agradaria passar-la amb temps de qualitat, anant amb bici o sortint amb les amistats", ens diu l'Anna, a través de l'Instagram de Criar.cat

De fet aquest és un dels altres problemes que s'ha detectat a l'enquesta del benestar subjectiu de l'Institut de la infància. Per tal d'obrir diàlegs i trobar solucions a tots aquests problemes dels infants s'ha obert el Grup Altaveu, conformat per una trentena de nois i noies d'11 a 13 anys, amb l'objectiu de donar a conèixer l'Agenda dels infants, un document que servirà per visibilitzar les seves propostes. 

L'agenda dels infants inclou aquestes onze demandes dels infants per millorar el seu benestar: 

Tenir més temps per gaudir amb la família

Menys temps d'estudi i més temps per jugar i estar amb els amics i amigues

Sentir-nos més segurs i segures i rebre més suports quan tenim problemes

Més escolta i prendre's seriosament el que diem

Més llibertat i més confiança en les nostres capacitats

Participar en les decisions de l'escola i canviar les maneres d'aprendre

Lluitar decididament contra el bullying i prevenir-lo 

Cuidar-nos millor, hàbits saludables i satisfacció amb el propi cos

Que tothom tingui el que necessita i donar més valor a les coses que tenim

Més vida amb la gent del barri i espais per trobar-nos amb altres nens i nenes

Fer més coses a l'aire lliure, en una ciutat més verda

"És imprescindible impulsar programes com el Parlen els nens i nenes, per poder escoltar les veus dels infants i tenir-les en compte a l'hora de dissenyar polítiques públiques", assegura Laia Pineda, directora de l'Institut Infància i adolescència.

"Però no podem confondre el que ens diuen els nens i nenes amb les respostes que, des de la política pública, els hem de donar. Des de l'Institut Infància i Adolescència insistim en el fet que no hi ha una sola infància sinó diversitat d'infàncies i que, per això les polítiques públiques han de ser sensibles a les realitats socials diferenciades dels infants i desplegar polítiques que afavoreixin la igualtat d'oportunitats", afegeix. 
 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat