Gala Espín

Escoles bressol: I1 i I0 seran gratuïts el curs vinent?

Es mantindrà el descompte per a l'alumnat d'I2 a les privades? Resolem els dubtes

4 de maig de 2023 a les 07:00h
Gala Espín
El curs que deixarem enrere ben aviat ha començat a desplegar la gratuïtat de l'etapa 0-3. Els infants matriculats a l'últim curs de les escoles bressol públiques, I2, no han hagut de pagar el servei educatiu. 

Aquest és, en realitat, un primer pas en la proposta del Govern per universalitzar l'accés a l'etapa bressol. I la previsió és que en una segona fase s'ampliï conjuntament a I0 i I1. Per ara, la Generalitat no havia posat data a aquesta segona fase adduint que dependrà de la disponibilitat pressupostària, però tampoc havia tancat la porta a seguir avançant en aquesta línia el proper curs. 


Criar.cat ha consultat amb el Departament d'Educació la previsió per seguir desplegant la mesura, i tot i deixar clar que el pressupost de la Generalitat per al 2023 consolida la gratuïtat a I2, manté la incertesa sobre quan s'ampliarà a I1 i I0, per la qual cosa sembla bastant descartat que es pugui aplicar ja el curs vinent. Tot i així, reitera la seva voluntat de fer-ho properament.

I a les escoles bressol privades, com afecta la gratuïtat? La mesura va arribar de la mà de l'anunci d'un descompte per via de subvenció pública en les quotes d'I2 a les escoles bressol privades, fruit d'un acord de la Generalitat amb les patronals dels centres privats, per tal de compensar el greuge que podien patir les famílies sense plaça pública gratuïta.


Però el cert és que, segons ha pogut saber Criar.cat, en la majoria de casos no s'ha aplicat encara aquest descompte. El Departament d'Educació i l'Associació Catalana de Llars d'Infants, patronal del sector, han confirmat que efectivament les escoles bressol privades no han rebut encara els 800 euros per alumne/a d'I2 compromesos. El motiu és perquè la convocatòria d'ajuts s'ha demorat per l'aprovació dels pressupostos, i per tant, tot just ara s'ha conclòs el termini de sol·licitud.

Davant d'aquesta situació, algunes llars han aplicat el descompte de forma anticipada i d'altres han optat per ajornar-lo a l'espera de rebre l'aportació pública. Això ha provocat situacions desiguals en funció del centre i de la capacitat que tenia cada escoleta per poder assumir aquesta reducció de la quota a l'avançada.


Pel que fa al curs vinent, la Generalitat ja ha confirmat que seguirà convocant aquesta línia d'ajuts per abaratir la quota de les escoles bressol privades a I2. Segons la patronal del sector, la intenció és que l'administració pugui anar pagant els diners de forma trimestral i no a finals de curs com ha passat aquest primer any de prova pilot.


Tens dubtes sobre com funciona la gratuïtat a I2? A continuació, resolem algunes de les preguntes més freqüents si has de matricular el teu fill o filla el curs vinent: 

Quins serveis estan coberts amb la gratuïtat i quins no? 

Des d'aquest curs, les escoles bressol públiques ofereixen el servei educatiu d'I2 totalment gratuït. Resta al marge el cost del menjador o de serveis extres com l'acollida o el servei de tarda, que sí que va a càrrec de les famílies que en fan ús. Tampoc estan coberts els mesos de llar d'infants que queden fora del calendari escolar, és a dir juliol i agost.   

Els costos extres com el menjador o l'acollida no estan equiparats a nivell territorial, per la qual cosa continuen havent-hi diferències entre municipis. Tanmateix, el Departament d'Educació es compromet a seguir duent un control sobre el preu del menjador o de l'acollida tant a les públiques com a les privades per evitar encariments injustificats. 

Qui assumeix el cost que fins ara sufragaven les famílies?
 
La Generalitat es fa càrrec del cost que assumien les famílies. Catalunya té un total de 968 escoles bressol de titularitat pública, 926 de les quals són municipals i 42 de la mateixa Generalitat. Les llars d'infants municipals es financen amb fons de la Generalitat, dels municipis i amb les aportacions de les famílies. Des d'aquest curs, la Generalitat es fa càrrec de la seva part i també finança l'aportació de les famílies al curs I2.

En números concrets, això es tradueix amb el pagament de 1.600 euros que corresponen a la part que ja pagava fins ara el Govern i a 1.600 euros més per sufragar la de les famílies.  

Per què 1.600 euros? És la xifra mitjana que paguen les famílies que la Generalitat ha calculat a partir de diversos estudis realitzats. Com a mitjana, deixa alguns municipis per sota -on les famílies paguen menys diners- i per sobre -on les famílies paguen més. La Generalitat té contemplat marge en la partida per si cal aportar en determinats municipis una mica més. 


Què passa amb la quota d'I2 a les escoles bressol privades? 

Tenint en compte que el servei públic no pot donar cobertura a tota la demanda, sobretot a les ciutats més poblades on no hi ha prou places, la Generalitat també abona des d'aquest curs 800 euros per cada alumne d'I2 que hagi d'optar per una plaça a la privada. Aquesta bonificació repercuteix directament en la quota que paguen les famílies, que s'abarateix. 

Es tracta d'un acord de la Generalitat amb les patronals dels centres privats amb l'objectiu de compensar el greuge que poden patir les famílies que es quedin sense plaça pública gratuïta a les escoles públiques.

I les famílies en situació de vulnerabilitat?

Les famílies vulnerables tenen prioritat en l'accés a l'oferta de plaça pública, tal i com fixen els criteris de puntuació que determinen l'assignació de places. En el cas de famílies vulnerables que es matriculin en centres privats, més enllà dels 800 euros per alumne, l'ajut s'ampliarà a 800 euros més. Per tenir-hi accés s'ha d'acreditar amb la renda familiar. 

Tot plegat, es fa mitjançant una convocatòria de subvencions, en què les llars d'infants hi podran optar i hauran de repercutir els diners obtinguts en el preu que paguen les famílies. 

Cal fer algun tràmit per beneficiar-se de la gratuïtat?

No. Les famílies no han de fer cap tràmit específic per beneficiar-se de la gratuïtat d'I2, ni a les escoles bressol públiques ni tampoc a les bressol privades. La mesura s'activa automàticament a tot el sistema i les famílies simplement reben factura pels serveis extres que utilitzin. 

Pel que fa a les persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dret a l'aportació extra de 800 euros anuals en cas que es matriculin a l'escola bressol privada, tampoc han de fer cap tràmit. Aquesta aportació arriba per via d'una subvenció directament a la llar d'infants un cop identificat l'alumnat vulnerable en cadascun dels centres privats.  
 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat