Els beneficis de cantar al nadó ja des del quart mes d'embaràs

Parlem de la música com a teràpia amb la psicòloga i musicoterapeuta Núria Escudé, directora de l'Institut Català de Musicoteràpia

Cantar, escoltar música i ballar són tres activitats que son d'allò més reparadores per desfogar-nos, per gaudir però també per connectar amb el nadó durant l'embaràs.

Segons ens explica la psicòloga i musicoterapeuta Núria Escudé, directora de l'Institut Català de Musicoteràpia, són molts els estudis que avalen la música com a mètode terapèutic, i tot i que la música clàssica i especialment la de compàs ternari, com els vals, és la que s'ha demostrat que té la capacitat d'estimular la freqüència cardíaca del fetus pel seu ritme, el que es coneix com a "efecte Mozart", en realitat qualsevol música que agradi a la mare és beneficiosa per la seva salut.


"Hi ha mares que em diuen que els agrada el Heavy Metal, i per què no", explica la Núria. Les endorfines que produeix el nostre cos quan escoltem música que ens agrada i ens deixem portar pel ritme ajuden a augmentar les defenses i a enfortir la capacitat neurològica dels nadons.

La Núria defensa que tot i que ens pensem que no sapiguem cantar que és important que ho fem. Un altre dels beneficis és que ens ajuda a preparar la respiració diafragmàtica i conscient, rellevant entre altres coses per reduir els nivells d'ansietat i propiciar la calma.


Fer-te una playlist amb cançons dedicades a l'infant, d'aquelles que ens cantaven la família quan érem petites, per cantar-li al nadó ja durant l'embaràs, contribueix a una herència musical. "Hi ha estudis en els quals s'ha vist que quan la mare canta aquella cançó que ja cantava quan estava embarassada, el nadó es relaxa", assegura.

A més, cantar i ballar tant durant l'embaràs, com quan tinguem el nadó ja amb nosaltres als braços, amb veu suau i dolça, en un ambient de calma, afavoreix el vincle amb el nostre nadó i ajuda a prevenir possibles trastorns i problemes de salut mental durant l'embaràs però també al postpart.


Tenir una cançó de bon dia, una de bona nit, una cançó del moment del bany... també ajuda a establir rutines saludables per l'infant. Però cantar també pot ser un moment i un espai d'autocura, de dedicar-nos a nosaltres, d'ajudar a expressar allò que sentim, de transitar aquelles emocions que ens sobrepassen.

La música arriba allà on no arriben les paraules, i és una bona manera de comunicar-nos també amb el nostre nadó. "Per sort cada vegada hi ha més estudis, més evidència i més consciència social dels beneficis de la música com a teràpia, no només durant l'embaràs i postpart, sinó també durant la infància, per estimular la memòria, l'atenció i el treball en grup, la creativitat i l'experimentació", assegura.
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres