Els beneficis de cantar al nadó ja des del quart mes d'embaràs

Parlem de la música com a teràpia amb la psicòloga i musicoterapeuta Núria Escudé, directora de l'Institut Català de Musicoteràpia

8 de maig de 2023 a les 09:00h
Cantar, escoltar música i ballar són tres activitats que son d'allò més reparadores per desfogar-nos, per gaudir però també per connectar amb el nadó durant l'embaràs.

Segons ens explica la psicòloga i musicoterapeuta Núria Escudé, directora de l'Institut Català de Musicoteràpia, són molts els estudis que avalen la música com a mètode terapèutic, i tot i que la música clàssica i especialment la de compàs ternari, com els vals, és la que s'ha demostrat que té la capacitat d'estimular la freqüència cardíaca del fetus pel seu ritme, el que es coneix com a "efecte Mozart", en realitat qualsevol música que agradi a la mare és beneficiosa per la seva salut.


"Hi ha mares que em diuen que els agrada el Heavy Metal, i per què no", explica la Núria. Les endorfines que produeix el nostre cos quan escoltem música que ens agrada i ens deixem portar pel ritme ajuden a augmentar les defenses i a enfortir la capacitat neurològica dels nadons.

La Núria defensa que tot i que ens pensem que no sapiguem cantar que és important que ho fem. Un altre dels beneficis és que ens ajuda a preparar la respiració diafragmàtica i conscient, rellevant entre altres coses per reduir els nivells d'ansietat i propiciar la calma.


Fer-te una playlist amb cançons dedicades a l'infant, d'aquelles que ens cantaven la família quan érem petites, per cantar-li al nadó ja durant l'embaràs, contribueix a una herència musical. "Hi ha estudis en els quals s'ha vist que quan la mare canta aquella cançó que ja cantava quan estava embarassada, el nadó es relaxa", assegura.

A més, cantar i ballar tant durant l'embaràs, com quan tinguem el nadó ja amb nosaltres als braços, amb veu suau i dolça, en un ambient de calma, afavoreix el vincle amb el nostre nadó i ajuda a prevenir possibles trastorns i problemes de salut mental durant l'embaràs però també al postpart.



Tenir una cançó de bon dia, una de bona nit, una cançó del moment del bany... també ajuda a establir rutines saludables per l'infant. Però cantar també pot ser un moment i un espai d'autocura, de dedicar-nos a nosaltres, d'ajudar a expressar allò que sentim, de transitar aquelles emocions que ens sobrepassen.

La música arriba allà on no arriben les paraules, i és una bona manera de comunicar-nos també amb el nostre nadó. "Per sort cada vegada hi ha més estudis, més evidència i més consciència social dels beneficis de la música com a teràpia, no només durant l'embaràs i postpart, sinó també durant la infància, per estimular la memòria, l'atenció i el treball en grup, la creativitat i l'experimentació", assegura.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat