iStock

Quantes vegades a la setmana ha de prendre llet?

La llet és font de proteïnes, calci, vitamines i minerals i per això és recomanable el consum diari en els infants

31 de maig de 2023 a les 07:30h
iStock
per Mar Domènech
Els làctics -ja sigui en forma de llet, iogurts i formatges- es troben en la base de la piràmide alimentària junt amb els farinacis, les fruites i hortalisses o l'oli d'oliva i, per tant, és aconsellable el seu consum diari

Tant infants com adults (sense intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca, és clar) consumim làctics cada dia, especialment a l'hora d'esmorzar o berenar.

Però, també, hi ha criatures que no els agrada la llet o que els costa prendre's les quantitats diàries recomanades deixant-se sovint la tassa mig plena.


Tot plegat causa dubtes i inquietuds entre les famílies que demanen saber quin ha de ser el consum de làctics adient pels nostres fills i filles. Avui responem aquest dubte amb l'ajuda d'expertes i experts en dietètica i nutrició de la Generalitat

Per què és important el consum diari de llet?

La llet és un aliment que forma part del consum diari perquè és un aliment saludable ja que és font de proteïnes, calci, vitamines (vitamina D, vitamina B12 i vitamina B2) i minerals.

Conté:

Proteïnes que aporten els aminoàcids essencials al nostre cos
Vitamina D que millora absorció del calci i conté lactosa
Greixos saturats, variables segons si la llet és sencera, semidesnatada o desnatada

 En quines quantitats es recomana que sigui el consum diari? 

Es recomana consumir làctics entre una i tres vegades al dia. És recomanable prendre un got de llet equivalent a 200 ml al dia.

Trobem diferents tipus de llet de vaca, de cabra, ovella, ruca i euga. Totes tenen una composició nutricional similar, però cal estudiar bé cadascuna d'elles per veure les seves característiques.

Però si al nostre fill o filla no li agrada la llet, hi ha altres begudes i aliments que són font de proteïnes, calci, vitamines i minerals. Així i tot, és cert que substituir tots els nutrients essencials que conté un sol got de llet no és tan fàcil. 


Per què és important que sigui sense sucres afegits?

A la llet i als làctics en general no és necessari afegir-hi sucre, i altres edulcorants, cacau ensucrat, nata, melmelada o mel.

La llet ja conté en la seva composició sucre (lactosa), per això ja és dolça. Així doncs, quan s'aconsella el consum de productes lactis, es fa referència únicament al formatge fresc, la llet (sense sucre ni cacau afegit) i al iogurt natural sense endolcir.

Com sempre, una alimentació equilibrada i saludable és aconsellable combinar-la amb un estil de vida actiu adaptat a les condicions psicomotrius de l'infant.

Per això es recomana:

Menjar molta varietat d'aliments i evitar la brioixeria i les llaminadures
Practicar activitats esportives que ens agradin i ens motivin a moure'ns
Reduir el temps sedentari davant la TV, jugar a videojocs o navegar per internet
 Dedicar una estona a relaxar-se abans d'anar a dormir i acostumar-se a fer-ho sempre a la mateixa hora per assegurar-nos un bon descans

I a l'escola, prenen prou llet?

Per tal de fomentar el consum de lactis (llet, iogurts i formatges) a les escoles, la Generalitat potencia cada any el Programa de llet i productes làctics a les escoles. Una acció conjunta dels departaments d’Agricultura, Salut i Ensenyament finançada econòmicament per la Unió Europea.

Aquest programa ofereix gratuïtament llet sencera UHT dins del centre escolar als infants de segon cicle d’educació infantil i de primària (nens i nenes de 3 a 12 anys). Hi poden participar tots aquells centres educatius que ho demanin.

Els objectius són: 

Sensibilitzar als infants sobre una bona alimentació i la importància de tenir uns bons hàbits saludables
Donar a conèixer el valor nutricional de la llet i el seu paper com a un aliment important (o de consum diari) dins d'una alimentació equilibrada i saludable
Implicar a tota la comunitat educativa (alumnat, docents i famílies) perquè els hàbits alimentaris adquirits en la infància són decisius en el comportament alimentari de la futura edat adulta

Els centres educatius que hi participen poden decidir el nombre de racions de 200 ml (equivalent a un got) per infant que volen rebre mensualment. L'interval es troba en un mínim de 4 i un màxim de 20 racions que cal decidir en el moment d'adherir-se al programa.

La llet es reparteix a l'escola entre els nens i nenes durant l'hora d'esmorzar o del berenar. I durant tot aquest temps, les escoles que s'adhereixen al programa desenvolupen activitats que promouen el consum de llet. Com ara tallers i xerrades en els mateixos centres educatius i visites a explotacions agrícoles i ramaderes productores de fruites, hortalisses i llet.

L'any passat hi van participar 482 centres educatius i 68.017 alumnes. I es van distribuir 640.334 litres de llet en el període de febrer a juny. Aquest curs 2022/2023 participen en el programa 405 escoles i 65.098 nens i nenes, i aproximadament s'han distribuït 265.000 litres de llet procedent de granges catalanes durant els mesos de maig i juny.
 

Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat