Suhyeon Choi

Crearan una placenta artificial per salvar la vida als bebès prematurs

Es tracta d'un projecte europeu pioner en procés d'investigació impulsat per la Fundació "La Caixa"

Suhyeon Choi
per Criar.cat
Tot i que el 90% dels embarassos arriben a terme amb normalitat, la vida fetal continua sent una de les fases de major risc per a l'ésser humà. La prematuritat extrema (sis mesos o menys) afecta a més de 25.000 famílies cada any a Europa.

La taxa de supervivència és baixa (entre el 25% i el 75%) i entre el 75% i el 95% dels supervivents presenten seqüeles. És per això que l'hospital Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona han iniciat un assaig per dissenyar un prototip que recrei la bossa uterina per tal que bebès nascuts amb menys de 26 setmanes de gestació puguin sobreviure.


"El fetus està preparat per viure dintre de la seva mare. De vegades podem ajudar-lo a viure, però hi ha un moment en el qual la biologia ens diu que no podem passar, perquè no tenim pulmons perquè respiri o intestí perquè mengi", explica Eduard Gratacós, responsable del projecte i director de BCNatal, centre de referència de nounats dels hospitals Clínic i Sant Joan de Déu.

La placenta recrearà les condicions intrauterines idònies per tal que sigui el més semblant possible a una gestació. La bio bossa serà translúcida, a través del cordó umbilical real administraran els nutrients i l'oxigen al bebè i es reproduiran els sons del cos de la mare. 


El projecte, impulsat per la Fundació "La Caixa", rebrà set milions d'euros en aquesta primera fase de desenvolupament en la qual s'experimentarà amb fetus d'ovelles. La segona fase busca avaluar els efectes a llarg termini en el desenvolupament cerebral, cardíac, pulmonar i metabòlic, abans d'aplicar-lo a la pràctica clínica.


 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres